Francuska: Kazna 3,7 milijardi evra za izbegavanje poreza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Kazna 3,7 milijardi evra za izbegavanje poreza

Sud u Francuskoj naredio je švajcarskoj banci UBS da plati kaznu veću od 3,7 milijardi evra, zbog pomaganja bogatim francuskim klijentima da izbegnu plaćanje poreza, prenelo je AP.

Pariski sud je osudio UBS sa sedištem u Cirihu zbog nezakonite bankarske pomoći u pranju novca, ali je rukovodstvo banke odbacilo navode suda i najavilo žalbu.

Banka negira da je radila bilo šta nezakonito, istakavši u saopštenju da je presuda doneta na osnovu nedokazanih optužbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bivših zaposlenih.

UBS smatra da je presuda o finansijskoj kazni od skoro četiri milijarde evra doneta na osnovu francuskih predrasuda o poreskoj praksi u Švajcarskoj.

Banka tvrdi da je nudila zakonite i standardne bankarske usluge u skladu sa švajcarskim zakonom i propisima uobičajenim u drugim pravosudnim sistemima.

Nekoliko rukovodilaca francuske polovnice UBS je osuđeno na uslovne kazne zatvora, a kada se uračuna i finansijska kazna koju oni imaju da plate, onda je suma koju je sud izrekao u slučaju protiv UBS veća od 4,5 milijardi evra.

Francusko tužilaštvo je tvrdilo da je švajcarska banka slala svoje zaposlene u Francusku radi nezakonite pomoći bogatim klijentima, kao i zbog pronalaženja klijenata koji bi deponovali novac u UBS banci u Švajcarskoj.

Francuske vlasti procenjuju da su francuski klijenti od 2004. do 2012. u Švajcarskoj "sakrili" više od deset milijardi evra, navodi AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.