Formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova

Izvor: RTS, 06.Mar.2019, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova

Više od polovine Romkinja u Srbiji, prema podacima Unicefa, stupa u brak pre navršene 18. godine, a čak petina pre petnaeste. Zato je ova organizacija zajedno sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost pokrenula osnivanje Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova, u koju su uključeni i predstavnici civilnog sektora i državnih organa. Njihov zadatak je donošenje mera za suzbijanje ranog stupanja u brak, pre svega, u romskim zajednicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U romskoj tradiciji je da se odlukama roditelja deca povinuju, pa je tako Slađana Zenulović pristala da se uda po završenom 8. razredu.

„U junu sam napunila šesnaest, a u julu je bila svadba. Sine, Slađo, mora, trebalo bi da se udaš vidiš da radi ima platu”, priseća se Slađana Zenulović iz Niša. Mnogi rano stupanje u brak romskih devojčica i dečaka vezuju pre svega za tradiciju, ali kažu i da se granica pomerila.
„Takva je tradicija, ulaze u brak pre vremena i pre vremena se porađaju. To nije u redu, trebalo bi da idu u školu a ne u brak", smatraju Nišlije.
Poučena svojim iskustvom Slađana je svojoj ćerki savetovala da se uda tek po završenom fakultetu.
 „Nije dobro da žene rađaju u petnaestoj godini, to nisu zrele devojke", kaže Slađana Zenulović iz Niša.
„Romkinje nisu svesne koliko su sputane u ostvarivanju zakonima zagarantovanih ljudskih prava. Mi imamo solidnu zakonsku regulativu za ostvarivanje ljudskih prava, pitanje je kako se sprovodi na lokalnom nivou”, objašnjava Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja „Osvit”.
Šta se dešava na lokalnom nivou, ima li zloupotreba i koje mere treba sprovesti zadaci su za Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova.
„Ukoliko se romska populacija, koja je najugroženija dečjim brakovima, bolje integriše u društvo, na primer kroz lakše zapošljavanje, imaćemo manje posla na terenu”, objašnjava Dragana Sotirovski, članica Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova.
Starosna granica za stupanje u brak u Srbiji je 18 godina, ipak zakon propisuje da je moguće je i sa šesnaest, uz dozvolu suda, ukoliko je maloletna osoba dostigla telesnu i duševnu zrelost.








Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.