Fond Olje Ivanjici odustao od spora - državi sva zaostavština

Izvor: Blic, 17.Maj.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond Olje Ivanjici odustao od spora - državi sva zaostavština

Fond Olje Ivanjicki, registrovan da brine o zaostavštini velike slikarke, napravio je ustupak državi i odustao od sudskog procesa kako bi se sačuvala vredna imovina, izjavila je danas direktorka Fonda Suzana Spasić.

- Fond smatra da bi bilo najbolje da se što pre reši pitanje zaostavštine Olje Ivanjicki jer ako bi sudski spor kočio pronalaženje rešenja između Grada i Republike, najbolje je da se u dalji spor ne ide - rekla je Spasićeva.

Ona je istakla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fond već dve godine pregovara sa Republikom i Gradom koji je za stalnu postavku Olje Ivanjicki i u tom slučaju bi se uključio u čitavu priču.

- Grad nije strana u sporu, on je isključivo između Fonda koji se zalaže za poštovanje poslednje volje Olje Ivanjicki i Republike koja po sili zakona, kada nema naslednika, postaje naslednik - istakla je Spasićeva.

Slana srpska slikarka Olja Ivanjicki umrla je 24. juna 2009.

Prema njenim rečima, poenta je da se sačuva imovina Olje Ivanjicki koja je velika, da ne propada zbog otezanja sudskih procesa.

- Olja Ivanjicki je osnovala Fond sa ciljem da se izgradi njen muzej, kako je ona govorila, da se sačuva imovina, zaštiti njeno delo i promoviše, zato smatramo da je manja šteta odustati od parnice a sačuvati imovinu nego po svaku cenu biti vlasnik”- dodala je direktorka Fonda.

Ona je podsetila da je pored slika, nakita i novca, ostalo i mnogo dela drugih slikara koje je Olja sakupljala, a da se aukcijom samo jedne slike, može sazidati pola toga muzeja.

Suzana Spasić podsetila je da je za samo šest dana izložbu u Kući kralja Petra na Senjaku posetilo više od 4.000 ljudi što govori da je ova velika umetnica zaslužila da ima muzej ili spomen kuću u koju bi posetioci uvek mogli da dodju, a ne da tako velika zaostavština "čami” negde u podrumima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.