Sudski postupak koči stvaranje muzeja Olje Ivanjicki

Izvor: Politika, 16.Maj.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski postupak koči stvaranje muzeja Olje Ivanjicki

Slike izlagane posle smrti umetnice u Štokholmu, Vašingotnu… ali i dalje ne postji stalna postavka ili spomen-soba poznate slikarke

Smrt je sprečila Olju Ivanjicki da ostvari svoju ideju o otvaranju sopstvenog muzeja ili galerije – zbog nerešenog pitanja naslednika najveći deo njene imovine, slike, lični predmeti, kao i dela drugih umetnika koja je tokom života skupljala, gotovo dve godine nedostupni su za javnost.

Povremeno, međutim, zahvaljujući trudu prvenstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << umetničinih prijatelja i poštovalaca, kao i Fonda „Olga Olja Ivanjicki”, dela čuvene slikarke predstavljaju se na izložbama u Štokholmu, Adis Abebi, Parizu, Vašingtonu, Kotoru, Beogradu... Jedna takva izložba upravo je u toku, u Kući kralja Petra Prvog na beogradskom Senjaku. Dok vodimo razgovor sa Dušankom Subotić-Homen, jednom od organizatora izložbi i pravnom zastupnicom Fonda „Olga Olja Ivanjicki”, posetioci gotovo neprestano pristižu u galeriju. Do sada je svaka izložba velike umetnice, priređena posle njene smrti, protekla uz veliko interesovanje ljubitelja likovne umetnosti, objašnjava naša sagovornica. Ova beogradska je posebna, na njoj su izložena Oljina dela iz privatnih kolekcija, pa je ovo jedinstvena prilika da se neka od njih pogledaju. U potkrovlju kuće izloženi su portreti dobijeni ljubaznošću Istorijskog muzeja Srbije, gde se u depou, nalazi veći deo Oljinih slika. Po odluci suda, ova ustanova kulture stara se o vrednoj zaostavštini dok se ne završi ostavinska rasprava pred Višim sudom u Beogradu.

– Za izložbe u inostranstvu moramo da se zahvalimo Ministarstvu spoljnih poslova koje je omogućilo da slike budu izložene po ambasadama, a platilo je i troškove prevoza tih slika. Sve ostale troškove snosimo mi, Oljini prijatelji i poštovaoci, trudeći se da dobijemo prostor koji nećemo plaćati. U Parizu je to bio Srpski kulturni centar, izložbu je otvorio predsednik Boris Tadić, a nas desetoro je pomagalo da sredimo prostor, namestimo, da napravimo posluženje. U Etiopiji su nam Francuzi ustupili prostor Francuskog kulturnog centra, bio je na otvaranju ceo diplomatski kor. Pokušavamo i ovom izložbom da pokažemo koliko je narod voleo Olju i da ona zaslužuje mesto na kome će da se skrasi – priča Subotić-Homen.

Takvog mesta za sada nema: nadležne republičke i gradske vlasti kažu da čekaju da bude određen naslednik imovine. Olja Ivanjicki nije imala zakonskih naslednika, pa pravo na imovinu polaže Republika, koju zastupa Republičko javno pravobranilaštvo, ali i Fond „Olga Olja Ivanjicki”, što ga je slikarka osnovala za života, a koji se poziva na usmeni testament.

– Trenutno se pred Višim sudom nalazi predmet po žalbi Fonda na rešenje o upućivanju na parnicu. Fond se žalio, jer nije dato nikakvo obrazloženje, a od početka se nada da će se napraviti neki sporazum između grada Beograda i Repubike u koji će biti uključen i Fond i da se to mirnim putem reši. Međutim, izričit je stav Republike i grada da dok se ne proglasi naslednik, oni neće da razgovaraju, mada im je nuđeno da reše spor u najkraćem roku u dogovoru sa Fondom. Veliko je pitanje da li ima smisla uopšte više voditi bilo kakve parnice koje mogu trajati nekoliko godina, a za to vreme zaostavština propada, jer Oljin atelje, na primer, gde se nalazi deo zaostavštine, nije baš zaštićen od vlage – kaže Subotić-Homen.

Jedna od ideja je i da se u kući Kralja Petra napravi spomen-soba Olje Ivanjicki, a takvu zamisao podržao je i predsednik opštine Savski venac, Tomislav Đorđević, budući da se deo prostora već koristi kao izložbeni. Dušanka Subotić-Homen kaže da u Kući kralja Petra postoji jedna soba sa gvozdenim, kružnim stepenicama koja podseća na Oljinu sobu u stanu na Kosančićevom vencu odakle kružne stepenice vode u atelje. Na sličan način, u kući na Senjaku mogao bi se urediti prostor gde bi bile izložene Oljine lične stvari, a stepenicama bi se silazilo u galeriju u kojoj bi bile izložene njene slike. Umetnica je, inače, ostavila značajna novčana sredstva za izgradnju svog muzeja na Kosančićevom vencu, nedaleko od stana u kojem je živela, na placu koji joj je ustupio grad, a urađen je i projekat koji je Olja Ivanjicki odobrila.

–  Najlepše bi bilo da se ispuni njen san i podigne galerija po projektu koji je ona potpisala i s njim se saglasila. Ali ako to ne može iz bilo kojih razloga, ponudili smo i drugo rešenje, ukoliko zbog atraktivnosti lokacije, gradski oci smatraju da tu ne treba da bude galerija – kaže Subotić-Homen.

Dok se ne završi ostavinska rasprava, neće se znati ni da li će sredstva namenjena izgradnji muzeja biti utrošena u te namene, da li će biti iskorišćena da se uredi spomen-soba na Senjaku. Izvesno je, međutim, da će od tog novca biti naplaćeno održavanje i obezbeđenje ateljea za vreme ostavinske rasprave koja traje duže od godinu i po dana, a koja je u septembru prošle godine prekinuta da bi jedna od strana bila upućena na parnicu. Prema procenama Fonda, troškovi obezbeđenja i održavanja, do sada su dostigli sumu od oko 10.000 evra.

Jelena Čalija

objavljeno: 17.05.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ostavština pod okriljem države

Izvor: RTS, 17.Maj.2011, 08:47

"Fond Olje Ivanjicki" odustaje od sudskog procesa i brigu o ostavštini velike slikarke prepušta državi. Da li će se Atelje zadržati kao spomen-soba, ili će se graditi muzej, zavisi od odluke republičkih i gradskih vlasti...Dve godine posle smrti slikarke Olje Ivanjicki, iako odmah pokrenuta, ostavinska...

Nastavak na RTS...

FOND OLJE IVANJICKI ODUSTAO OD SPORA OKO OSTAVŠTINE

Izvor: Kurir, 17.Maj.2011

BEOGRAD - Fond Olje Ivanjicki, registrovan da brine o zaostavštini velike slikarke, napravio je ustupak državi i odustao od sudskog procesa kako bi se sačuvala vredna imovina, izjavila je danas Tanjugu direktorka Fonda Suzana Spasić..."Fond smatra da bi bilo najbolje da se što pre reši pitanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.