Fiskalna pravila na proveri

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalna pravila na proveri

Fiskalni savet trebalo bi da doprinese odgovornoj budžetskoj politici. To nezavisno telo neće imati ovlašćenja da kažnjava one koji krše fiskalna pravila niti da stopira projekte koji nisu u skladu sa zakonom. Davaće sugestije na odluke Vlade i o svojim rezultatima obaveštavati javnost.

Fiskalni savet trebalo bi da počne da radi u februaru, kada se osnuje stručna služba. To nezavisno telo trebalo bi da doprinese odgovornoj budžetskoj politici koja neće zavisiti od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političke volje i populizma.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Branka Ljiljak iz Odbora za finansije Skupštine Srbije rekla je da Fisklani savet ne treba da kažnjava već trba da da sugestiju na ono što Vlada predlaže.

"Oni bi zajedno trebalo da naprave fiskalnu strategiju za godinu, odnosno tri godine jer je budžetski period na tri godine", rekla je Ljiljak i naglasila da bi na tri godine trebalo da daju predlog kako vide da država treba da radi u okviru fisklane odgvornosti.

"Budžetska inspekcija ima svoj delokrug rada, ona može da kažnjava, DRI ima svoj delokrug rada i ne prepliću se, mada u nekim delovima da", naglasila je Ljiljak.

Pavle Petrović, Nikola Altimarkov i Vladimir Vučković su kandidati za članove Fiskalnog saveta koje su, prema odredbama Zakona o budžetskom sistemu, predložili predsednik Republike, ministar finansija i guverner.

U razgovoru sa MMF-om je zaključeno da je Fisklani savet potreban Srbiji zbog izraženog fisklanog rizika i tendencije da se političari opuste uoči predizobrnih kampanja i godina i, sa obzirom na to da fisklani deficit raste, navodi Vlajko Senić iz Odbora za finansije Skupštine Srbije.

"Ako želimo da imamo odgovorno planiranje finasnijskih izdataka, važno je imati ljude koji će nezavisno davati mišljenje na odluke Vlade ", rekao je Vlajko Senić.

Fiskalni savet neće imati ovlašćenja da kažnjava one koji krše fisklana pravila niti da stopira projekte koji nisu u skladu sa zakonom. Ipak, o svojim nalazima obaveštavaće državne organe i javnost.

"Zato je bilo neophodno jedno stručno telo koje će bitno podići i transparentnost i razumevanje i upozorenja vezana za moguće rizike koji potiču iz planiranja i izvršenja budžeta, sprovođenja fiskalnih pravila, narušavanja discipline", rekao je Miladin Kovačević saradnik časopisa "Makroekonomske analize i prognoze".

U Zakonu o budžetu javni dug ne bi smeo da pređe 45 odsto društvenog proizvoda. Ne treba očekivati spektakularne rezultate rada Saveta.

U zavisnosti od stepena rasta društvenog bogatstva, zadatak Fisklanog saveta će biti predlaganje minusa ili plusa u budžetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.