Fiskalna pravila na proveri

Fiskalni savet trebalo bi da doprinese odgovornoj budžetskoj politici. To nezavisno telo neće imati ovlašćenja da kažnjava one koji krše fiskalna pravila niti da stopira projekte koji nisu u skladu sa zakonom. Davaće sugestije na odluke Vlade i o svojim rezultatima obaveštavati javnost.

Fiskalni savet trebalo bi da počne da radi u februaru, kada se osnuje stručna služba. To nezavisno telo trebalo bi da doprinese odgovornoj budžetskoj politici koja neće zavisiti od političke volje i populizma.

Pavle Petrović, Nikola Altimarkov i Vladimir Vučković su kandidati za članove Fiskalnog saveta koje su, prema odredbama Zakona o budžetskom sistemu, predložili predsednik Republike, ministar finansija i guverner.

U razgovoru sa MMF-om je zaključeno da je Fisklani savet potreban Srbiji zbog izraženog fisklanog rizika i tendencije da se političari opuste uoči predizobrnih kampanja i godina i, sa obzirom na to da fisklani deficit raste, navodi Vlajko Senić iz Odbora za finansije Skupštine Srbije.

"Ako želimo da imamo odgovorno planiranje finasnijskih izdataka, važno je imati ljude koji će nezavisno davati mišljenje na odluke Vlade ", rekao je Vlajko Senić.

Fiskalni savet neće imati ovlašćenja da kažnjava one koji krše fisklana pravila niti da stopira projekte koji nisu u skladu sa zakonom. Ipak, o svojim nalazima obaveštavaće državne organe i javnost.

"Zato je bilo neophodno jedno stručno telo koje će bitno podići i transparentnost i razumevanje i upozorenja vezana za moguće rizike koji potiču iz planiranja i izvršenja budžeta, sprovođenja fiskalnih pravila, narušavanja discipline", rekao je Miladin Kovačević saradnik časopisa "Makroekonomske analize i prognoze".

U Zakonu o budžetu javni dug ne bi smeo da pređe 45 odsto društvenog proizvoda. Ne treba očekivati spektakularne rezultate rada Saveta.

U zavisnosti od stepena rasta društvenog bogatstva, zadatak Fisklanog saveta će biti predlaganje minusa ili plusa u budžetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара