Filmsko veče posvećeno Milanu Konjoviću i razgovor o filmu Sunce, žito

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmsko veče posvećeno Milanu Konjoviću i razgovor o filmu "Sunce, žito"

Godina 2018. protiče u znaku obeležavanja jubileja, 120 godina od rođenja velikog slikara Milana Konjovića (Sombor 28. januar 1898 – Sombor 20. oktobar 1993). Spomen-zbirka Pavla Beljanskog od februara meseca kontinuirano skreće pažnju na značaj umetničkog stvaralaštva ovog slikara, kroz priređivanje različitih programa, a otvaranjem reprezentativne izložbe 8. novembra 2018. godine "Milan Konjović iz novosadskih kolekcija" naglašava se i sagledava Konjovićevo prisustvo na novosadskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetničkoj sceni.

Kao deo pratećeg programa izložbe u sredu 28. novembra sa početkom u 19 časova, održaće se projekcija filma Sunce, žito, u Sterijinom pozorju.

Ideja filma oslanja se na jedan neobičan događaj iz 1962. godine, nastao u okviru projekta Sterijinog pozorja Boje i reči, kada je Milan Konjović izveo svojevrsni hepening na krovu Osnovne škole „Đorđe Natošević" u Novom Sadu: pred gostima Pozorja, kritičarima, novinarima i drugom okupljenom publikom postavio je štafelaj i u jednom dahu, za manje od sata, naslikao delo Sunce, žito, danas u svojini Galerije „Milan Konjović" u Somboru.

Nakon premijernog prikazivanja filma u avgustu mesecu u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, dokumentarni film autorke Milane Nikić nastao u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, novosadska publika moći će da pogleda u Sterijinom pozorju, čime se naglašava saradnja sa ovom institucijom i njen značaj za pozicioniranje Konjovićevog stvaralaštva na umetničkoj sceni Novog Sada.

Nakon projekcije filma biće održan razgovor o Milanu Konjoviću u kojem učestvuju: mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i režiser Milana Nikić.

Film je realizovan u saradnji sa OŠ „Đorđe Natošević", Sterijinim pozorjem, Srpskim narodnim pozorištem, RTV Vojvodina (Novi Sad), Programskim arhivom RTS (Beograd) i Galerijom „Milan Konjović" (Sombor).

Snimanje filma omogućili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Ulaz je slobodan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milan Konjović iz novosadskih kolekcija, NS

Izvor: SEEcult.org, 26.Nov.2018

Vrsta dogadjaja:  Izložba Datum:  Wednesday, November 28, 2018 - 19:00 Link:  http://www.pavle-beljanski.museum Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad MILAN KONJOVIĆ IZ NOVOSADSKIH KOLEKCIJA...

Nastavak na SEEcult.org...

Projekcija i razgovor o filmu "Sunce, žito" u sredu

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2018, 20:29

Projekcija filma "Sunce, žito" održaće se u sredu, 28. novembra u Sterijinom pozorju (Zmaj Jovina 22/1)...Ova godina protiče u znaku obeležavanja jubileja, 120 godina od rođenja velikog slikara Milana Konjovića..Ideja filma oslanja se na jedan neobičan događaj iz 1962. godine, nastao u okviru...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.