Filipini odustali od Kine: Produžen vojni sporazum sa SAD

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 23:36

Filipini odustali od Kine: Produžen vojni sporazum sa SAD

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte kritikovao vojni sporazum sa SAD kao "nefer".

Ipak, vlada Filipina je odlučila da odustane od sklapanja novog savezništva sa Kinom i produži dugogodišnji vojni sporazum sa SAD, izvestio je Njujork Tajms.

Filipinski šef diplomatije Teodoro Loksin izjavio je sinoć da je diplomatskim kanalima obavestio Vašington o odluci vlade u Manili.

U saopštenju američke ambasade u Manili navodi se da je Bela kuća pozdravila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preokret ističući da od "dugogodišnje vojne saradnje obe zemlje imaju koristi".

Takođe, SAD se nadaju brzom nastavku bliske saradnje sa Filipinima u sferi bezbednosti i odbrane.

Ovakav preokret analitičari tumače kao znak da su susedi Kine sve više zabrinuti zbog njenog vojnog jačanja, kao i da tu zabrinutost posebno dele Filipini, Vijetnam i Malezija, tri zemlje koje imaju nerešena teritorijalna pitanja sa Pekingom u Južnokineskom moru.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, politički analitičari smatraju da je promena političkog kursa Manile strateška pobeda za Ameriku ako se uzme u obzir da su Filipini jedini američki saveznik u Južnokineskom moru koje se nalazi na vitalnoj pomorskoj trgovinskoj ruti.

"S obzirom da je Peking tokom prošle godine saopštio da polaže istorijska prava na kontrolu vijetnamskih i malezijskih voda u Južnokineskom moru, Manila je mogla da zaključi da joj približavanje Pekingu neće koristiti u zaštiti nacionalnih interesa", ocenio je Tejlor Fravel, direktor programa i profesor studija bezbednosti na prestižnom bostonskom MIT.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.