Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2013, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Izveštaj o otvaranju pregovora sa Srbijom na proleće

STRAZBUR -

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da će na proleće biti objavljeni izveštaji o napretku zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu, uključujući izveštaj o otvaranju pregovora o pristupanju sa Srbijom i Makedonijom.

"Evropska komisija će na proleće objaviti poslednji izveštaj o napretku za Hrvatsku, o otvaranju pregovora o pristupanju sa Srbijom i Makedonijom, kao i početku pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (SSP)", kazao je File na plenarnom zasedanju Saveta Evrope u Strazburu.

Evropski komesar je, takođe, napomenuo da bi 2013. mogla biti godina napretka u viznom dijalogu sa Kosovom, kao i početku razgovora o bezviznom režimu za Tursku, javila je agencija Anadolija.

Komesar se osvrnuo i na tekući spor između Hrvatske i Slovenije u vezi sa Ljubljanskom bankom, koji preti da ugrozi prijem Hrvatske u EU.

"Ne smemo dozvoliti da se bilateralni problemi uvoze u EU, niti da eksplodiraju usred procesa proširenja i izbace ga iz koloseka", istakao je File.

On je naglasio da Evropska komisija pruža punu podršku istrazi o trgovini organima koju Euleks vidi na osnovu izveštaja koji je Dik Marti podneo Savetu Evrope.

File je najviše vremena u govoru posvetio Bosni i Hercegovini u kojoj, prema njegovoj oceni, vlada pat pozicija koja onemogućava da se sprovedu ustavne reforme.

"Godina uoči izbora nije idealna za kompromise, ali BiH nema izbora", rekao je evropski komesar, upozoravajući da ti izbori neće biti legitimni ako se do njihovog održavanja ne sprovede odluka Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa slučajem Sejdić-Finci.

Taj sud je prošle godine odlučio da etnički ključ koji sprečava pripadnike nacionalnih manjina u BiH da se kandiduju na izborima nije u skladu sa osnovnim evropskim zakonima.

"Nećemo tražiti rešenje nakon izbora, jer oni ne bi bili u skladu sa evropskim standardima. Rešenje nam treba odmah", rekao je File i pozvao Savet i Parlamentarnu skupštinu SE da pomognu u prevazilaženju problema.

"Uloga strazburških institucija u pomaganju vlastima BiH je ključna", istakao je File i zahvalio se na podršci koju je dobio do sada.

On je u govoru naglasio da je proces proširenja EU "deo rešenja, a ne deo problema", uprkos tekućoj krizi.

"Ne postoji bolji instrument za transformaciju od proširenja", rekao je File i naglasio da se taj instrument "mora koristiti na mudar način".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.