Fila: Srbija nije u obavezi da Tribunalu izruči radikale

Izvor: N1 televizija, 31.Mar.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fila: Srbija nije u obavezi da Tribunalu izruči radikale

Advokat Toma Fila izjavio je da Srbija, bez obzira na crvene Interpolove poternice, nije ni u kakvoj obavezi da uhapsi i Tribunalu izruči Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića, koji se terete zbog nepoštovanja suda i uticanja na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

"Srbija ima odluku suda po kojoj te odredbe o nepoštovanjusuda, zbog kojih se gone radikali, ne potpadaju pod Zakon osaradnji sa Haškim tribunalom", rekao je Fila za Sputnjik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
On je objasnio da Srbija nema obavezu da postupi po zahtevutog suda i podsetio na presedan - Francusku, koja to nijeuradila za Florens Artman.

Posledice Interpolove crvene poternice su da troje radikalane smeju da napuste Srbiju. Ako odu van teritorije Srbije,čak i u Crnu Goru, oni mogu da budu uhapšeni, rekao je Fila.

Borović: Poternice očekivane

Advokat Borivoje Borović izjavio je da ne treba potcenjivati Haški tribunal, sud koji je pred gašenjem i dodao da su crvene poternice za troje radikala bile očekivane.

"Kada se nekoj državi, poput Srbije u ovom slučaju, izda obavezujući nalog Haškog tribunala, ona mora da ga ispuni. To je kao u situacijama kada Tribunal izda obavezujući nalog državi da se dovede neki svedok, koji je njen državljanin, a koji izbegava da svedoči. Ta država mora da ga sprovede do Haga", rekao je Borović za Sputnjik.

U ovoj situaciji, dodao je on, bez obzira na tumačenje da li se kod situacije nepoštovanja suda radi o istoj pravnoj

situaciji kao i kada je neko okrivljen za ratni zločin, Srbija će morati da postupi po nalogu Haškog suda, bez obzira na tumačenja zvaničnika naše države.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.