Fijasko referenduma  slavlje pristalica bojkota FOTO

Izvor: B92, 30.Sep.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijasko referenduma " slavlje pristalica "bojkota" FOTO

Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje.

AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju. Izjasnilo se manje od 35 odsto birača.

Od 80,3 odsto obrađenih glasova na referendumsko pitanje "za" odgovorilo je 91,2 odsto glasača, a protiv 5,86, objavljeno je sajtu Državne izborne komisije Makedonije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju "Makedonija", prenosi američka agencija.

Pročitajte još:

Tokom referendumskog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Do 18.30 sati glasalo je 34,09 odsto ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski na osnovu podataka sa obrađenih 84,43 odsto opštinskih izbornih komisija.

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1), odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmanje 50 posto + 1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje.

Građani su se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Referendum nadgleda gotovo 12.500 posmatrača, od kojih su 493 iz inostranstva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ODJECI REFERENDUMA U Skoplju slave propast izjašnjavanja naroda, protesti u Solunu (FOTO)

Izvor: Blic, 30.Sep.2018

Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje, a AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju. Istovremeno, u Solunu je organizovan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.