Izvor: Blic, 15.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fazan u Milanovcu, Vampir u Leskovcu

Fazan u Milanovcu, Vampir u Leskovcu

DONJI MILANOVAC, LESKOVAC - U mnogim našim sredinama, pa i u Donjem Milanovcu i Leskovcu, ljudi se često bolje poznaju po nadimcima nego po imenima. Kada je počelo nadevanje nadimaka u varoši na Dunavu sa sigurnošću ne znaju, a u Leskovcu, po mišljenju upućenih, sve je počelo u 19. veku. I još nešto što razlikuje ove gradove. Podunavci nadimke poznanicima prišivaju po imenima ptica, a Leskovčani po životinjama, jelima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zanimanjima i karakternim osobinama.

Ovih dana se u Donjem Milanovcu prepričava anegdota: Iako se Porečki zaliv, najveće zimovalište ptica močvarica u srpskom delu Dunava, nalazi u njihovoj neposrednoj blizini, stanovnici Donjeg Milanovca ne boje se ptičjeg gripa. Kažu da treba samo da se plaše Zoran Ptičar, Vlada Pevac, Vasa Ćurka, Jova Fazan, Slaviša Slavuj, Mile Pile i drugi koji imaju ptičje nadimke.

Zoran Milovanović je nadimak Ptičar dobio zato što je kao biolog zainteresovan za ptice u Nacionalnom parku 'Đerdap'. Vlada Panić je nadimak Pevac zaradio pre 20 godina dok je igrao fudbal. Ne zna da li zbog ratobornosti na fudbalskom terenu ili zbog oblačenja u vedre boje na gradskoj štrafti. Vasilije Đurković objašnjava da je njegov i bratovljev nadimak prvo bio Đurka, ali posle malo šepurenja i jednog pogrešnog poteza to se pretvorilo u Ćurka.

Običaj nadevanja nadimka u Leskovcu datira s početka 19. veka, a potomci trgovaca, abadžija, dunđera i pijačara nisu ih se odrekli ni do današnjih dana. Štaviše, nose ih sa ponosom. Takav je slučaj i sa velikom familijom Tropalanaca.

- Moj predak Trajko bio je trgovac stokom i često je putovao. Jednom je zakasnio na svečanu večeru povodom praznika Poklade kada su se, po običaju, lamkala jaja. Kuvano jaje se dugačkim kanapom prikači na tavanicu, a ukućani pokušavaju ustima da ga dohvate. Trajko je to radio u kasne sate, a neko ga je video kroz prozor i rekao: 'Trajko topr’v (tek) lamka jaja'. Te su se reči spojile u jednu i prenosile s kolena na koleno - objašnjava stomatolog Ljubomir Đorđević.

Iz 19. veka datira i nadimak Kulaš velike familije Jovana Stamenkovića.

- Predak Jovan Stamenković dobio je nadimak po crvenim konjima koje je prezao u čeze. Pokušavam da ćerkinoj deci nametnem porodični nadimak - priča Jovan Stamenković, najveći pčelar na jugu Srbije.

I nadimci kao što su Abraš, Agica, Baljoz, Banđur, Vampir, Vrždalo, Demek, Duvalo, Žiška, Zajac, Kajsa, Kapiz, Kaspar, Kačamak, Krljež, Kukar, Kuca, Lešnjak, Lipsani, Mazni, Papir, Pupče, Sisalac, Smejurija, Stipsa, Tabak, Taratumba, Trtka, Faćka, Civun, Čevrljuga, Čerkez, Čuturče, Šebek, Šonja i još na desetine drugih vode poreklo iz turskih vremena. Silvija Vukašinović - Milica Ivanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.