Fanatik od malih nogu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2019, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fanatik od malih nogu

Hapšenje Armina A, žitelja novopazarskog naselja Potok za koga policija tvrdi da je vehabija i verski ekstremista i da je posedovao hemikalije za proizvodnju ekspoloziva, iznenadila je sve u Novom Pazaru, čak i "iskusne vehabije".

Družio se sa još nekim mlađim vehabijama, zajedno su klanjali u "svojim" džamijama i okupljali se na posebnim mestima, ali se nije mnogo eksponirao. Od srednje škole je pripadnik vehabijskog pokreta, a nakon razbijanja terorističkog kampa na planini >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ninaji, ubistva (u obračunu sa policijom) jednog vehabije i hapšenja više ekstremističkih grupa, a potom i odlaska velikog broja sandžačkog džihad-ratnika u Siriju, gde ih je desetak poginulo, pripadnici ovog pokreta su se primirili. Više se ne sukobljavaju sa drugim vernicima, ređe se okupljaju na javnim mestima i trude se da budu što manje vidljivi.

- To ne znači da ih u Sandžaku nema. Ima ih dosta i stalno se regrutuju novi, koji ćute i čekaju momenat za dejstvo. Reč je o takozvanim spavačima koji će se aktivirati kada za to dobiju nalog iz Maoče u Bosni, iz Beča, gde je sedište sandžačkog vehabijskog lobija (Nedžad Balkan, Mirsad Omerović, Adem Demirović...) ili iz Sirije gde još ratuje Abid Podbićanin, bivši imam iz Velike Župe pod Prijepolja koji komanduje jednom jedinicom Islamske države i na stalnoj je vezi sa šefovima i finansijerima u Beču i sa ćelijama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu - kaže jedan od bezbednjaka koji godinama prati verski ekstremizam u Novom Pazaru.

Najnoviji mobilni telefoni, internet i druga sredstva komunikacije omogućavaju ekstremistima bolju komunikaciju i koordinaciju, ali i službama bezbednosti da prate njihovo kretanje i na vreme otkriju njihove planove.

- Najopasniji su usamljeni fanatici, poput Armina A, koji nikome ništa ne pričaju dok u svojim ispranim mozgovima planiraju sve i svašta. Mirza Ganić je imao samo 18 godina, bio je jedan od najboljih đaka u novopazarskoj gimnaziji, a završio je u Siriji gde je ubijen. Nikada se sa njima ne zna. Zato službe bezbednosti stalno moraju biti na oprezu i u toku sa njihovim aktivnostima - ističe ovaj penzionisani beazbednjak.

Po svemu sudeći i Armin A. je prošao kroz Furkan, mesdžid (mesto za klanjanje) u Novom Pazaru koji je dugo bio regrutni centar za vrbovanje i slanje ekstremista iz Sandžaka u Siriju. Neki od osnivača Furkana ratuju u Siriji, neki su tamo poginuli, neki su u zatvorima u Beogradu, a neki su se pritajili i čekaju.

Policija je u sredu u Novom Pazaru privela još dvojicu Arminovih drugova i saboraca, pretresene su im kuće, preme nezvaničnim informacijama do sada nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da su i oni bili uključeni u miksovanje opasnih hemikalija i pripremanje eksploziva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.