Falsifikovanje lekova najbrže rastuća kriminalna delatnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikovanje lekova najbrže rastuća kriminalna delatnost

Falsifikovanje lekova je najbrže rastuća kriminalna delatnost na svetu, sa ogromnom zaradom i bez ograničenja u pogledu tipa lekova i mesta falsifikovanja, rečeno je danas na konferenciji "Saradnja protiv falsifikovanih lekova".

Takođe, čulo se i da falsifikovani lekovi, poput lažnih antimalarika, lekova za HIV i kancer, odnose više od 100.000 života svake godine, kako toksičnim efektima, tako i izostankom dejstva, piše u saopštenju Agencije za lekove i medicinska sredstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koja je sa Evropskom komisijom organizovala konferenciju.

Prema navodima direktora te agencije Saše Jaćovića, za efikasnu borbu protiv takvih pojava i počinioca tih krivičnih dela neophodna je međunarodna saradnja i koordinacija.

Kako je istakao, Srbija je učinila mnogo u pogledu pribiližavanja procesa rada i načinima postupanja u EU i u tom procesu Srbija ima kontinuiranu podršku različitih organa Unije, počev od Evropske komisije pa nadalje.

Učesnicima konferencije obratio se i zamenik direktora jedinice za medicinske proizvode u Evropskoj komisiji Fabio Datri, koji je govorio o podršci EU integracijama Srbije, naročito u pogledu direktive koja se bavi falsifikovanim lekovima.

On je naglasio da će do kraja 2015. godine u potpunosti biti uređen promet lekova preko interneta u EU.

"Imajući u vidu da je 96 odsto lekova koji se prodaju preko neregistrovanih sajtova lažno, očigledno je da pacijenti koji na taj način nabavljaju medicinske proizvode to čine svesno ulazeći u nepotreban rizik po zdravlje", ocenio je Datri.

On je najavio formiranje centralne baze i informatičkog sistema kako bi se u EU u potpunosti proverila putanja svake kutije leka od fabrike do pacijenta.

Direktor jedinice za borbu protiv falsifikovanih lekova Italijanske agencije za lekove Domeniko Di Ðorđo je govorio o Medicrime konvenciji Saveta Evrope, međunarodnom dokumentu kojim se dodatno kriminalizuju aktivnosti u vezi sa falsifikovanjem lekova na globalnom planu.

"Imajući u vidu veliki broj zemalja Evrope, Azije i Afrike koji su potpisali ovaj dokument, to bi trebalo da učini i Srbija", ocenio je on.

Na skupu je bilo reči i o svim značajnim međunarodnim incijativama u borbi protiv falsifikovanih lekova i uključivanje Srbije u te aktivnosti, a pored toga predstavljeni su i rezultati koje je Ministarstvo zdravlja ostvarilo na tu temu u prethodnim godinama.

Konferencija se završava sutra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.