Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2019, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

"Vaše putovanje u Francusku u za vas vrlo značajnom momentu, dok ste studenti, omogućava vam da razmenjujete svoja iskustva s drugim mladim ljudima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da stvorite veze i približite se mladima u Francuskoj i na taj način pripremite vašu zemlju za pristupanje EU", rekao je Falkoni.

Prema njegovim rečima, "putujući sajmovi" u Srbiji i na Zapadnom Balkanu su deo nove francuske strategije "Dobrodošli u Francusku/Izaberite Francusku" čiji cilj je da Francuska stranim studentima bude prvi izbor za studiranje u inostranstvu.

Ambasador je naveo da će studenti koji žele stipendiju francuske vlade za studiranje u Francuskoj za nju moći da konkurišu od danas do marta naredne godine.

Takođe, Falkoni je rekao i da je Francuska, iako podržava frankofoniju u Srbiji i drugde u svetu, "realna zemlja, otvorena ka svetu" i da shodno tome postoje i kursevi na engledkom jeziku.

Falkoni je posebno pohvalio saradnju Beogradskog univerziteta s Francuskim institutom i Francusko-srpskom privrednom komorom ali i saradnju francuske ambasade s ministarstvima za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj.

Direktorka Frankofonog centra za univerzitetsku uspešnost Milica Vinaver rekla je da je "Putujući sajam" postao "tradicija beogradske akademske jeseni".

"To je veoma dragocena stvar jer frankofonija u našem regionu stagnira", navela je Vinaver.

Ona je navela da je promocija studiranja u Francuskoj prilika da se u prvi plan stavi posvećenost Beogradskog univerziteta jedinstvenom evropskom obrazovnom prostoru.

Prema njenim rečima, Evropska komisija je oporenula inicijativu "Evropski univerzitet" u okviru koje do 2024. treba da se oforme savezi univerzitet iz raznih evropskih zemalja.

"To se čini da bi se mladi zbližili, da bi se povećala međunarodna konkurentnost univerziteta i omogućilo univerzitetima da odgovore na izazove sutrašnjice", rekla je Vinaver.

Beogradski univerzitet je, navela je ona, postao član jednog takvog saveza u kom su, pored još četiri univerziteta, i francuski Pariski univerzitet i Katolički univerzitet iz Luvena. Oba spadaju među vodeće na svim rang listama svetskih univerziteta.

Vinaver je rekla da je strategija internacionalizacije Beogradskog univerziteta da se prima još više stranih studenata i da veruje da se srspki univerziteti strancima "sami preporučuju" svojim radom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Putujući studentski sajam – upoznajte francuske univerzitete

Izvor: DobreVesti.rs, 23.Okt.2019

BEOGRAD – U Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas će od 9,30 do 16,30 časova biti održan Putujući studentski sajam – upoznajte francuske univerzitete.. .  . Pod pokroviteljstvom agencije Campus France, Francuski instituti iz zemalja Zapadnog Balkana organizuju u oktobru deseti „Putujući...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.