FRANCUSKA PRVA DRŽAVA U SVETU KOJA JE DONELA OVAKVU ODLUKU: Ovo je sada postalo ustavno pravo, A TIČE SE SVIH ŽENA

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 20:51

FRANCUSKA PRVA DRŽAVA U SVETU KOJA JE DONELA OVAKVU ODLUKU: Ovo je sada postalo ustavno pravo, A TIČE SE SVIH ŽENA

Abortus proglašen državnim pravom.

Francuska je postala prva zemlja na svetu koja je abortus proglasila ustavnim pravom, dok francuska vlada kaže da je taj potez odgovor na pooštravanje zakona u SAD.

Nacrt zakona koji je usvojio francuski Senat nakon glasanja u sredu 28. februara odobren je nakon zajedničke sednice parlamenta u ponedeljak.

 Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošle nedelje da je njegova vlada posvećena tome da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga uneti u ustav".

Podstaknuti ukidanjem federalne zaštite prava na abortus u SAD pre dve godine, pristalice prava na abortus snažno podržavaju reviziju ustava, koju vide kao garanciju da se slična situacija neće dogoditi u Francuskoj. Vrhovni sud je 2022. godine poništio 50-godišnju presudu koja je to garantovala.

U uvodu u francusko zakonodavstvo stoji:

- Nažalost, ovaj događaj u SAD nije izolovan — u mnogim zemljama, čak i u Evropi, postoje struje koje nastoje da po svaku cenu ometaju slobodu žena da prekinu trudnoću. ako žele - navodi se u saopštenju.

 Nijedna od najvećih francuskih političkih partija zastupljenih u parlamentu nije dovela u pitanje pravo na abortus, koje je u zemlji dekriminalizovano 1975. godine.

Ankete pokazuju da oko 85 odsto francuske javnosti podržava reformu.

Izvor: Srbija Danas/Skaj njuz/Blic/Marija Sušić/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.