Evropsko udruženje sudija i tužilaca kritikuje reformu pravosuđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2012, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropsko udruženje sudija i tužilaca kritikuje reformu pravosuđa

BEOGRAD -

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode "Medel", čiji predstavnici borave u Beogradu, kritikovalo je danas reformu pravosuđa u Srbiji.

Članovi udruženja koji će u Srbiji boraviti do 14. aprila, održali su sastanke sa predstavnicima vlasti i strukovnih udruženja, a nakon posete sastaviće izveštaj sa predloženim rešenjima primerenim uslovima i mogućnostima Srbije.

Jedan od osnivača udruženja, sudija Simon Gaborjo, kazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na konferenciji za novinare da je udruženje spremno da pruži doprinos procesu prevazilaženja krize, u skladu sa, kako je rekla "vrednostima koje proklamuju".

"Princip nezavisnosti sudstva uspostavljen je kako bi građanima bilo omogućeno da imaju poverenje u sudsvo u svojoj zemlji, a taj princip pre svega znači da sudije moraju imati status koji garantuje da mogu donositi odluke nezavisno od bilo kakve prinude, uticaja", kazala je Gaborjo.

Ona je istakla da je u jednoj demokratskoj zemlji opravdano uspostavljanje sistema nadzora sudija, uz, kako je istakla, obavezu poštovanja njihove nezavisnosti.

"Disciplinski postupci sudija i tužilaca mogu biti kompatabilni samo ukoliko se u njihovom sprovođenju poštuju osnovni principi koji su proklamovani i garantovani Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", dodala je Gaborjo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropsko udruženje sudija i tužilaca kritikuje reformu

Izvor: Beta, 13.Apr.2012

BEOGRAD, 13. aprila 2012. (Beta) - Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode "Medel", čiji predstavnici borave u Beogradu, kritikovalo je u petak reformu pravosudja u Srbiji...Čla.

Nastavak na Beta...

Kritika reforme pravosuđa

Izvor: RTS, 13.Apr.2012

Sprovođenje reforme pravosuđa u Srbiji nije u saglasnosti sa principima Evropske konvencije o ljudskim pravima, rekla je u Beogradu Simon Gaborio, jedan od osnivača Udruženja evropskih sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu. ..Uprkos brojnim preporukama Evropske unije (EU), Saveta Evrope (SE)...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.