Evropski parlament zabranio konferenciju sa Pućdemonom

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2019, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament zabranio konferenciju sa Pućdemonom

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da je zabranio konferenciju s bivšim liderom španske pokrajine Katalonije Karlesom Pućdemonom u zgradi te institucije, navodeći bezbednosne razloge, javila je agencija Frans pres.

"Postoji visok rizik da bi predloženi događaj mogao da predstavlja pretnju održavanju javnom redu i miru unutar Parlamenta", naveo je Tajani.

Nekoliko španskih poslalnika Evropskog parlamenta tražilo je juče da bude zabranjena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << konferencija sa Pućdemonom.

Evropski parlament "ne sme da primi nekoga ko izbegava špansko pravosuđe i hvali se ponovljenim akcijama neposlušnosti prema naredbama i upozorenjima Ustavnog suda (Španije)", navodi se u pismu španskih poslanika upućenom Tajaniju.

Konferencija je bila predviđena u ponedeljak, a Pućdemon je trebalo da govori o suđenju bivšim katalonskim separatistima koje je počelo ove nedelje. Pored Pućdemona, na konferenciji treba da se obrati njegov naslenik na čelu katalonske vlade Kim Tora.

Bivši lider Katalonije je pobegao u Belgiju kako bi izbegao sudsko gonjenje, nekoliko dana posle hapšenja nekoliko članova njegove smenjene regionalne vlade.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament zabranio konferenciju sa Pućdemonom

Izvor: Danas, 15.Feb.2019

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da je zabranio konferenciju s bivšim liderom španske pokrajine Katalonije Karlesom Pućdemonom u zgradi te institucije, navodeći bezbednosne razloge, javila je agencija Frans pres. Članak Evropski parlament zabranio konferenciju sa Pućdemonom...

Nastavak na Danas...

Tajani zabranio konferenciju sa Pućdemonom

Izvor: B92, 15.Feb.2019

Predsednik EP Antonio Tajani izjavio je da je zabranio konferenciju s bivšim liderom španske pokrajine Katalonije Karlesom Pućdemonom u zgradi te institucije. On je za to naveo bezbedonosne razloge, javila je agencija Frans pres.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.