Izvor: Blic, 19.Nov.2016, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropska noć teatra": Pozorišta u Banjaluci otvorila vrata

Manifestacija "Evropska noć teatra" večeras je u Banjaluci obeležena izvođenjem predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dečijeg pozorišta Srpske, Banjalučkog studentskog pozorišta, Gradskog pozorišta "Jazavac" i Nevid teatra.

Umetnički direktor Gradskog pozorišta "Jazavac" Ljubiša Savanović rekao je da je od velikog značaja za pozorište da ima što više ovakvih događaja koji promovišu pozorišnu umetnost.

- Ovaj dan je poseban po tome što publika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može da vidi pozorište sa druge strane, odnosno da vidi kako to sve funkcioniše iza scene - istakao je Savanović.

Gradsko pozorište "Jazavac" večeras je izvelo predstavu "Pustolovine Boleta Komete" u koprodukciji sa Nevid teatrom iz Banjaluke.

Umetnički direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković izjavio je da je ovo pozorište večeras u Gospodskoj ulici izvelo predstavu "Ćeraćemo se još", autorski projekat Dragoslava Medojevića.

Pejaković, koji je i reditelj u Dečijem pozorištu Republike Srpske, rekao je da je ansambl Dečijeg pozorišta ovom prilikom izveo predstavu "Mačak u čizmama", a svi zainteresovani mogli su posetiti i izložbeni salon muzeja lutaka.

Umetnički direktor Narodnog pozorišta Srpske Aleksandar Stojković izjavio je da je u sklopu ove manifestacije u Narodnom pozorištu izvedena predstava "Ožalošćena porodica" u režiji Nikole Pejakovića.

Stojković je rekao da je publika imala priliku da se bliže upozna sa procesom stvaranja pozorišne scene i svega onog što se u toku predstave ne vidi.

Glavni partner i organizator manifestacije "Evropska noć teatra" za BiH je Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

"Evropska noć teatra", koja se održava istovremeno u velikom broju gradova treće subote u novembru, je jednodnevni događaj posvećen scenskim i izvođačkim umetnostima.

Pozorište tog dana postaje glavno mesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, kako umetnika i pozorišnih radnika, tako i publike.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.