Evropa: Popuštanje epidemioloških mera u Austriji, u Italiji počelo otvaranje kulturnih manifestacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 10:18

Evropa: Popuštanje epidemioloških mera u Austriji, u Italiji počelo otvaranje kulturnih manifestacija

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig odlučio je da, kao što je planirano za ostatak Austrije, i u glavnom gradu budu popuštene epidemiološke mere, što znači otvaranje gastronomije i kulture.

Ludvig je do skoro svojim izjavama nagoveštavao mogući produžetak aktuelnih mera, ali je podlegao pritiscima.

Iz Beča ukazuju da ne bi imalo nikakvog smisla držati zatvorenu gastronomiju u glavnom gradu, ako se lokali otvaraju u Donjoj Austriji i Burgenlandu, jer bi tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bečlije išle u te susedne pokrajine na piće ili hranu.

Od 19. maja otvoriće ne samo bašte ugostiteljskih objekata, već će moći da primaju i goste u unutrašnjosti.

Što se kulturnih institucija tiče i one će otvoriti ali sa pravilom popunjenosti svega 50 odsto kapaciteta, sa maksimalnim ograničenjem od 1.500 ljudi u zatvorenom i 3.000 na otvorenom, uz nošenje FFP2 maski i negativnog testa.

I fitnes centri će moći ponovo da otvore.

Isto tako će i sportske utakmice ponovo moći da se odigravaju uz publiku, uz negativan test i FFP2 maske.

Vlasti Beča najavile su da će pojačati kontrole poštovanja svih mera.

Italija: Počelo otvaranje kulturnih manifestacija

Nakon godinu i po prisilne obustave zbog pandemije kovida19, u Italiji počinje nacionalna kampanja koja promoviše materijalna i nematerijalna kulturna bogatstva zemlje, piše agencija Ansa.

Reč je o akciji zahvaljujući kojoj se za javnost organizuju besplatne posete ne samo muzejima i galerijama, već i mestima koja obično nisu otvorena za publiku.

Ove godine biće otvoreno 600 takvih mesta koji imaju kulturno-umetničku vrednost, između ostalog palate, vile, vojni objekti, dvorci, muzeji, pozorišta kao milanska “La Skala”, ili kao što je slucaj u Torinu, stan bivšeg kralja Sicilije Karla Felice di Savoja.

Već u prvim satima prodaje onlajn sve ulaznice za poštu čuvenom, ekscentričnom dvorcu “Samezano” blizu Firence su rezervisane.

“Siguran sam da se uz poštovanje anti-kovid mera, i ova akcija može nastaviti u potpunoj sigurnosti za posetioce”, rekao je ministar za kulturu Dario Frančeskini.

Ovu kampanju organizuje već 50 godina neprofitna fondacija Fai u pomoć nekoliko stotina volontera.

Popularniost akcije je podstaknuta činjenicom da Fondacija omogućava ne samo besplatnu posetu, već i “otkriva” publici često zaboravljene kulturno-umetničke vrednosti ili mesta, i prikuplja novac/dobrovoljne priloge za restauraciju vrednih kulturnih i umetničkih dobara.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POVRATAK GASTRONOMIJE I KULTURE Beč se otvara od 19. maja

Izvor: Blic, 07.Maj.2021

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig odlučio je da, kao što je planirano za ostatak Austrije, i u glavnom gradu budu popuštene epidemiološke mere, što znači otvaranje gastronomije i kulture.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.