Evropa: Italijanski Vuhan-gradić Kodonjo, posle 16 meseci bez zaraze; Ukrajina produžila mere zaključavanja do 31. avgusta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 10:43

Evropa: Italijanski Vuhan-gradić Kodonjo, posle 16 meseci bez zaraze; Ukrajina produžila mere zaključavanja do 31. avgusta

Po prvi put posle 16 meseci, u italijanskom gradiću Kodonjo, u severnoj regiji Lombardija, nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze kovidom-19, objavio je gradonačelnik Frančesko Paserini.

"Srećni smo, to nam omogućava da idemo dalje prema normalnom životu. To je san koji smo sanjali proteklih 16 meseci", rekao je gradonačelnik Paserini, prenosi agencija Ansa.

Kodonjo je postao poznat kao mesto gde je u Italiji, u februaru prošle godine, zvanično otkriven prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučaj zaraze kovidom-19.

Menadžer Matija Maestr (38), smatra se za "pacijenta broj 1", jer je bio prvi kod kojeg je otkrivena zaraza korona virusom, a nakon testiranja pokazalo se da su i svi lekari lokalne bolnice zaraženi, a zatim i većina stanovnika

Mesto je bilo izolovano, policija i vojska su blokirale sve ulice i nikome nije bilo dozvoljeno ni da uđe ni da napusti mesto.

Mediji su pisali o Kodonju kao "italijanskom Vuhanu".

Gradonačelnik Moskve: Situacija sa korona virusom dramatična

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin upozorio je danas da je situacija sa korona virusom u glavnom gradu Rusije dramatična.

Sobjanin je naveo da je u bolnicama više od 12.000 pacijenata i da je broj novozaraženih na nivou pikova prošlih talasa epidemije, prenosi RIA Novosti.

U Rusiji je u protekla 24 sata potvrđeno 13.397 novih slučajeva KOVID-19, a najviše novoinficiranih je u Moskvi - 5.782.

Sobjanin je ranije, zbog porasta broja slučajeva korona virusa, proglasio neradne dane u glavnom gradu Rusije od 15. do 19. juna.

Andejeva: Vakcinisati što pre 60 odsto zaposlenih u Moskvi

Šef moskovskog odseka Ruske službe za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava (Rospotrebnadzor), Elena Andrejeva postavila je rukovodiocima organizacija zadatak da što pre vakcinišu 60 odsto zaposlenih.

Ona je precizirala da do 15. jula zaposleni treba da prime prvu dozu vakcine, a do 15. avgusta drugu, prenosi RIA Novosti.

To se pre svega odnosi na zaposlene u uslužnom sektoru, trgovini, ugostiteljstvu, transportu, zdravstvu, stambeno-komunalnim uslugama, obrazovanju i kulturi.

Andejeva je ukazala da je epidemiološka situacija u Moskvi nepovoljna, a prethodno je gradonačelnik Sergej Sobjanin situaciju ocenio kao dramatičnu.

Rusija: Odobrenje Sputnik Ve u Evropskoj uniji, iako je rok EMA prošao

Rusija veruje da bi njena vakcina Sputnjik Ve protiv virusa kovid 19 mogla do kraja avgusta da bude registrovana za upotrebu u Evropskoj uniji, dok evropski zvaničnici očekuju odlaganje zato što rokovi u proceduri nisu ispoštovani.

Ruski investicioni fond (RDIF) očekuje da će od Evropske agencije za lekove (EMA) u roku od dva meseca dobiti odobrenje za svoju vakcinu Sputnjik Ve, prenosi Rojters pozivajući se novinsku agenciju Interfaks.

Rojters je danas ranije, na osnovu izjava neimenovanih izvora upoznatih sa tim pitanjem, izvestio da bi Evropska unija mogla da odloži odobrenje za Sputnjik Ve jer je od strane ruskih vlasti propušten krajnji rok za dostavljanje potrebnih podataka, što je bio 10. juni.

Nemačka ukida obavezu kompanija da dozvole rad od kuće

Nemačka neće produžiti krajem juna pravilo koje obavezuje kompanije da dozvole zaposlenima rad od kuće zbog pandemije korona virusa, izjavio je danas Helge Braun, šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel.

Budući da broj zaraženih korona virusom tone, pravilo o radu od kuće ne treba produžiti 30. juna, kada ističe važenje vanrednog zakona koji je regulisao ovu oblast za vreme lokdauna, rekao je Braun za nedeljnik VirčaftsVohe.

"Vanredna mera u ovom trenutku neće biti produžena jer trenutno imamo povoljnu situaciju", naveo je on, a prenosi Rojters.

Nemačka je postepeno ukidala mere zaključavanja tokom poslednjih šest nedelja kako je broj infekcija opadao.

Nakon što je u januaru prvi put uvela obavezu kompanija da dozvole rad od kuće, to pravilo je uneto u zakon o "vanrednom zaustavljanju", koji omogućava vladi da uvede mere zaključavanja ako zaraza pređe određene granice.

Braun je dodao da će pomenuto pravilo o radu od kuće možda morati ponovo da se primeni na jesen, u zavisnosti od napretka vakcinacije i širenja novih varijanti virusa.

Pojedini nemački zvaničnici su predložili da se pravilo o "kućnom ofisu" produži, a ministar rada Hubertus Hajl je u aprilu rekao da se radi na zakonu koji zaposlenima daje pravo da rade od kuće čak i kada korona kriza bude završena.

U jeku trećeg talasa pandemije u martu, gotovo trećina zaposlenih u Nemačkoj je barem neko vreme radila od kuće, ali je taj procenat pao u maju na 31 posto, prema ekonomskom institutu IFO.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa danas je porastao za 1.455 novozaraženih na 3.717.625 osoba, što je upola manje od rasta broja slučajeva pre nedelju dana. Broj preminulih od kovida porastao je danas za 137 osoba na 90.074, navodi britanska agencija.

Ukrajina produžila mere zaključavanja do 31. avgusta

Ukrajinska vlada je danas produžila mere zaključavanja uvedene radi sprečavanja širenja korona virusa do 31. avgusta, ali je ublažila neka ograničenja, izjavio je danas premijer te zemlje Denis Šmigal.

On je rekao da su svi ukrajinski regioni sada u zelenoj zoni, ali da zemlja mora biti spremna za bilo koji razvoj situacije, preneo je Rojters.

Šmigal nije precizirao koje mere će biti ublažene.

U ponedeljak u Ukrajini je bilo registrovano 420 slučajeva kovid-19 najmanji broj novozaraženih tokom jednog dana tokom skoro godinu dana.

U sredu Ministarstvo zdravlja prijavilo je 1.045 novih slučajeva korona virusa i 78 smrtnih slučajeva.

Ukrajina, koja ima 41 milion stanovnika, je među najviše pogođenim evropskim zemljama sa oko 2,23 miliona slučajeva kovid-19 i 51.847 smrtnih slučajeva registrovanih do današnjeg dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.