Evo šta je bio Hitlerov tajni signal za napad na Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2016, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta je bio Hitlerov tajni signal za napad na Beograd

Bombardovanje Beograda predstavlja jednu od najvećih tragedija Drugog svetskog rata. Naime, 27. marta 1941. na beogradskim ulicama okupile su se hiljade demonstranata. Početak suprotstavljanja Srbije i Jugoslavije fašizmu u Drugom svetskom ratu razjario je Adolfa Hitlera. Nacistički spisi iz okruženja Adolfa Hitlera i italijanski diplomatski spisi otkrili su koji je bio tajni zvučni signal za početak napada na Jugoslaviju.

- Odluka da se napadne Jugoslavija doneta je tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je za datum napada određen 6. april, nedelja. Hitler je tražio da se postigne efekat iznenađenja, da taj napad bude surov, da se posebno koncentriše na Beograd kako bi Beograd bio kažnjen - kaže istoričar Dejan Ristić.

Već 28. marta vojni izaslanik u Berlinu tajno obaveštava vladu da Nemačka planira vazdušni i kopneni napad. 1. aprila drugom tajnom depešom obaveštava da je napad planiran za 6. april, ali ne i kada će početi, penosi B92.

Nemci u poslednjem trenutku shvataju da Jugosloveni znaju šta im se sprema.

- Dolazi do panike budući da se ne može postići efekat iznenađenja. Tada na scenu stupa Gebels, ministar propagande nacističke nemačke, koji odlazi kod Hitlera i predlaže da se u nedelju 6. aprila u 5:20 ujutru kada je bilo predviđeno da krene združeni kopneni napad na Jugoslaviju sa radio talasa Radio Berlina emituje kao tajni zvučni signal za početak rata uvertira Marš Princa Eugena, kompozitora Anreasa Leonarda - dodaje Ristić.

Posle tajnog signala Gebels je na radio Berlinu pročitao Hitlerovu proklamaciju o razlozima za napad na Jugoslaviju i Grčku.

6. aprila 1941. u 6.30 ujutro nemački bombarderi zasuli su glavni grad. 75 godina kasnije o užasu koji je zadesio grad retko koji živi svedok može da priča. Umesto uglavnom devedesetogodišnjaka, govore njihovi potomci.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji

Izvor: RTS, 06.Apr.2016, 08:02

Vojne snage Trećeg rajha napale su Kraljevinu Jugoslaviju na današnji dan 1941. godine. Nemački avioni su najpre bombardovali prestonicu Beograd, a potom i Kraljevo, Niš i druge gradove. Napad koji je počeo bez objave rata označio je početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.