Evo sta ce vam se desiti ako ste sinoc obukli crveni ili zeleni ves

Izvor: medio.rs, 01.Jan.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo sta ce vam se desiti ako ste sinoc obukli crveni ili zeleni ves

Svaka treća osoba ima neki "običaj" u novogodišnjoj noći. Počevši od toga kakve boje je garderoba koju ćete nositi, preko toga kakvu ste hranu napravili, do toga ko vam je prvi prešao prag doma nakon ponoći

Verovanja u vezi s Novom godinom najpre su se razvila u zapadnim kulturama, a tek kasnije se proširila u Srbiji. U našem društvu ova verovanja postoje i danas, a istraživanja našeg portala pokazala su da svaka treća osoba ima neki “običaj” u novogodišnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << noći.

Počevši od toga kakve boje je garderoba koju ćete nositi, preko toga kakvu ste hranu napravili do toga ko će prvi preći prag vašeg doma nakon ponoći, samo su neka odsujeverja koja se često poštuju do najsitnijih detalja.

Jedno od najstarijih sujeverja kaže da je ljubljenje dragih osoba u ponoć jako važno, jer ćete na taj način i u narednoj godini imati čvrste emotivne veze koje s njima imate.

Postoji verovanje da Novu godinu treba dočekati u izobilju, da treba obezbediti mnogo hrane i ostaviti u frižideru. Pored toga, u svaki od novčanika koji imate u kući treba da stavite novac. Prema verovanju, time privlačite da vam i naredna godina bude finansijski bezbrižna, kao i da ćete imati izvor novca na više strana.

Nemojte ostavljati dugove ili neplaćene račune, već Novu Godinu dočekajte “čisti”.Navodno, isto sujeverje važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima ili dragim ljudima.

Slično običajima za Božić koja se odnose na položajnika, jako je važno ko će biti prva osoba koja vam dolazi u kuću nakon ponoći. Smatra se da će upravo ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.

Dakle, veruje se da ta osoba treba da kuca na ulazna vrata i da bude rado puštena u kuću.Osoba koja prva ulazi u vaš dom bi trebalo da vam donese neki mali poklon za sreću i blagostanje. Poželjno je da ta osoba bude mlađi muškarac kao i da niko ne bi smeo da odlazi iz kuće pre nego što on stigne.

Običaj da se za Novu godinu jede prasetina ima svoje uporište u narodnim verovanjima.Stari Srbi su verovali da će, ukoliko budu jeli prasetinu, napredovati u narednoj godini jer je prase veoma živahna životinja.

Jedno od najstarijih sujeverja kaže da treba uraditi nešto malo 1. januara, iako je praznik jer to znači da će biti posla i u narednoj godini. Doduše, nemojte preterivati..

Dobro je na novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se “ponavljati” i u narednih dvanaest meseci. Ukoliko ste nosili nešto zeleno, to znači da ćete u toku sledeće godine imati dosta novca. Takođe, veruje se da ćete, ukoliko ste obukli crveni veš sinoć, imati mnogo ljubavi i strasti.

Nadamo se da niste zaboravili da vrata i prozore otvarite u ponoć, kako bi stara godina što lakše “otišla” i ustupila svoje mesto novoj. Staro verovanje kaže da bukom terate zle duhove, pa je savet da se pobrinite da buka bude što jača.

Deca koja se rode 31. decembra i 1. januara smatraju se “decom sreće”.

Nastavak na medio.rs...






Povezane vesti

Evo šta će vam se desiti ako ste sinoć obukli crveni ili zeleni veš!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Jan.2015

Svaka treća osoba ima neki "običaj" u novogodišnjoj noći. Počevši od toga kakve boje je garderoba koju ćete nositi, preko toga kakvu ste hranu napravili, do toga ko vam je prvi prešao prag doma nakon ponoći..Verovanja u vezi s Novom godinom najpre su se razvila u zapadnim kulturama, a tek kasnije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.