Evo koja je VEROVATNOCA da OPASAN ZIKA VIRUS iz Brazila stigne u SRBIJU

Izvor: medio.rs, 29.Jan.2016, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koja je VEROVATNOCA da OPASAN ZIKA VIRUS iz Brazila stigne u SRBIJU

I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi takvog nemamo

Zika virus u Srbiju može da dođe samo uvozom, odnosno ako iz Brazila, Meksika i drugih zemalja u kojima su nastanjeni komarci koji ga prenose, dođe zaražena osoba kod nas, kaže za Telegraf profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog.

On objašnjava da su trenutne >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << šanse da Zika virus stigne u Srbiju nikakve, ali da treba biti oprezan i pratiti naše ljude koji putuju u Južnu Ameriku, Afriku, Aziju…

- I ako dođe neko ko se zarazio u Brazilu, Meksiku, Venecueli taj ne može da prenese virus na čoveka, jer se on ne prenosi sa čoveka na čoveka. Neophodan je komarac kao prenosilac, a mi nemamo tih komaraca. Nemamo edes egipti. Naši, domaći komarci nisu adaptilni odnosno ne mogu da prihvate taj virus. A drugo, nemamo ni komaraca na ovoj zimoći – kaže prof. dr Tiodorović.

On poručuje svima koji borave u krajevima u kojima ima komaraca koji prenose Zika virus da, ukoliko primete određene simptome obavezno odu kod infektologa.

Foto: Tanjug/AP

– Ako im se pojavi glavobolja, konjuktivitis, iznemoglost, ne daj bože nešto ozbiljnije kao što je Gijen-Bareov sindrom, moraju da odu kod lekara – poručuje on.

Na pitanje da li komaraca iz roda edes egipti koji su zaraženi ovim virusom ima u Turskoj, Grčkoj gde obično letujemo, Tiodorović napominje da se usled klimatskih poremećaja mogu pojaviti.

– Tih komaraca ima u centralnoj, zapadnoj i mediteranskom delu Afrike. Oni iz mediteranskog dela Afrike mogu da se nađu u Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori… Ako su pre nekoliko godina mogli dengu da prenesu u Hrvatsku, a to je virus iz iste grupe i isti komarac ga prenosi, teoretski i praktično može doneti i ovaj. Ali, Evropski centar to prati, i mi učestvujemo u tome, oprez je normalan ali trenutno nema razloga za brigu.  Treba biti objektivan i reći da je malo veća galama oko Zika virusa zbog Olimpijade koja se održava u Brazilu – smatra Tiodorović.

Foto: Wikipedia/Aedes aegypti

I doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije kaže da nema razloga za brigu.

– Ako ste trudnica, samo izbegavajte da idete u južnu Ameriku – poručuje on.

Foto: Wikipedia/Radio CanadA International

Zika virus, koji prenosi komarac iz roda edes egipti, manifestuje se kroz temperaturu, konjuktivitis i glavobolje. Najopasniji je za trudnice, jer utiče na plod, pa se deca rađaju sa oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti.

Zbog toga su ministarstva zdravstva pojedinih zemalja savetovala odlaganje trudnoće.

(Lj. R.)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.