Estonski nacionalisti postigli dogovor sa dve stranke o koalicionoj vladi

Izvor: B92, 06.Apr.2019, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonski nacionalisti postigli dogovor sa dve stranke o koalicionoj vladi

Helsinki -- Nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka (EKRE) postigla je dogovor sa dve stranke o formiranju koalicione vlade.

Na čelu vlade će biti dosadašnji premijer Juri Ratas.

EKRE čija popularnost raste od osnivanja 2012. godine saopštila je da će formirati većinsku vladu s Ratasovom Partijom centra i konzervativnom strankom Otadžbina, više od mesec dana posle parlamentarnih izbora.

U novoj vladi Jurija Ratasa, premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od novembra 2016. godine, svaka od tri stranke imaće po pet ministara.

Koalicija će imati komotnu većinu od 57 poslanika u parlamentu sa 101 mestom, ali predsednica Estonije Kersti Kaljulaid prvo mora da dodeli mandat za formiranje vlade tim strankama.

Koalicioni sporazum je zaključen posle višenedeljnih pregovora koji su usledili posle izbora 3. marta, na kojima je najviše glasova osvojila opoziciona Reformska stranka Kaje Kalas - 28,9 odsto.

Na drugom mestu je Partija centra sa 23,1 odsto glasova, a na trećem EKRE sa 17,8 odsto.

Predsednica Estonije Kaljulaid dodelila je u petak mandat za formiranje vlade Kaji Kalas, liderki najjače partije.

Međutim, Kalas može da formira jedino manjinsku vladu sa Socijaldemokratskom partijom, a takvu mogućnost je isključila.

Ona je kazala da će objaviti svoje planove 15. aprila.

Oštra antiimigrantska i nacionalistička retorika EKRE dovela je do strahovanja da bi u Estoniji moglo da dođe do slične političke situacije kao u Mađarskoj i Poljskoj.

Lider EKRE Mart Helme koji stranku vodi sa sinom Martinom rekao je da je srećan zbog koalicionog dogovora koji "štiti ključna obećanja data partiji i biračima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.