Eskobar: Od Prištine očekujemo verziju statuta ZSO

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 23:06

Eskobar: Od Prištine očekujemo verziju statuta ZSO

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je danas u Podgorici prisustvovao polaganju zakletve novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

On je u izjavi za RTK istakao da tzv. Kosovo i Srbija moraju da sprovedu postignutie sporazume, a od Prištine očekuje verziju statuta ZSO.

"Moram da kažem da nijedna strana ne sprovodi sporazum i moram da kažem da moramo da idemo napred sa svim elementima uključujući posebno Zajednicu opština sa srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većinom. Čekamo kosovsku verziju statuta ZSO i to bi trebalo da se uradi sada", naglasio je on.

Upitan da li je to prvi korak koji treba preduzeti istakao je da ne treba sve da se uradi, ali je glavna odgovornost Kosova da napreduje sa Zajednicom opština sa srpskom većinom.

"Ono što želimo kao SAD je da se statut ZSO, uradi treba što pre. Nadam se da će to uskoro biti urađeno", dodao je Eskobar.

Preneo je da je o tome razgovarao u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, i da je upravo to bila glavna tema njihovog sastanka.

Na pitanje da li je u Podgorici razgovarao sa predsendikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da nije imao priliku za razgovor.

"Ali naš stav je da se sve tačke sporazuma moraju primeniti", dodao je Eskobar.

Upitan šta Srbija treba da preduzme kao prvi korak on je rekao da je hitno da se Srbija i Kosovo usmere na normalizaciju, da rade na povratku Srba u institucije i da počnu da razmišljaju kako da normalizuju svoje odnose.

"Ovo je suština celog sporazuma. Moramo odmah početi sa dobrom voljom u implementaciji svih elemenata", podsetio je on.

Na pitanje kako vidi ZSO rekao je da je Zajednica prilika za Kosovo da pruži "lokalne usluge ljudima koji govore srpski jezik u svojoj zemlji".

"To je način da se otvore vrata za veću integraciju srpske manjine u strukture Kosova. Ovo je uvek bio naš stav. Moramo shvatiti da su oni dvojni državljani. Želimo da to uradimo na način da ne stvaramo problem sa Ustavom", objasnio je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eskobar: Glavna odgovornost Prištine je da ostvari napredak po pitanju ZSO

Izvor: 24sedam.rs, 20.Maj.2023

Stav SAD je da se statut ZSO uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti urađen - rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.