Eskalacija spora – Bolivija proterala meksičke i španske diplomate

Izvor: RTS, 31.Dec.2019, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eskalacija spora – Bolivija proterala meksičke i španske diplomate

Bolivijska vlada proterala je meksičke i španske diplomate, čime je eskalirao diplomatski spor nastao nakon što je meksička ambasada u La Pazu dala azil saveznicima bivšeg socijalističkog predsednika Bolivije Eva Moralesa.
Vršilac dužnosti predsednika Bolivije Žanine Anjez rekla je da je njena administracija tražila od meksičke ambasadorke Marije Tereze Merkado i nekoliko španskih zvaničnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da napuste zemlju u roku od 72 sata i nazvala ih "persona non grata" zbog navodnog pokušaja članova bivše vlade Bolivije da pronađu utočište u meksičkoj ambasadi i napuste zemlju, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon toga, meksičko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je na Merkado da osigura svoju bezbednost i taj potez Bolivije označio kao "politički po prirodi", ali je ministar unutrašnjih poslova te zemlje rekao da bolivijski ambasador nije proglašen nepoželjnim i da Meksiko nema nameru da prekine diplomatske odnose sa Bolivijom.
U Madridu je, s druge strane, špansko ministarstvo spoljnih poslova negiralo optužbe i saopštilo da će proterati troje bolivijskih diplomata zbog ovog događaja, a šest španskih diplomata napustilo Boliviju nakon što je bolivijska vlada zatražila da odu.
Bolivijska vlada optužila je španske diplomate da pokušavaju da pomognu devetorici zvaničnika da napuste danas meksičku ambasadu i dodala da su Španci stigli u ambasadu u pratnji grupe muškaraca sa kapuljačom.
Anjezova je rekla da bolivijska vlada neće tolerisati ljude koji "pokušavaju da prikriju i zaštite kriminalce koji su počinili zločine pobune, oružanog ustanka i terorizma" i da Bolivija neće biti "kolonija" nijedne druge zemlje.
Sporni oktobarski izbori u Boliviji izazvali su velike proteste, a Morales je podneo ostavku prošlog meseca, usled sve većeg civilnog i vojnog pritiska.
Anjesova je preuzela vršenje dužnosti predsednika Bolivije i napravila oštar zaokret od Moralesove socijalističke vlade, prekidajući veze sa levičarskim saveznicima u regionu.
Morales je tvrdio da je svrgnut u desničarskom "puču", a mnogi njegovi saveznici okupili i dalje ga podržavaju uoči novih izbora 2020. godine.
Evo Morales je dobio azil u Meksiku, a sada se nalazi u Argentini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.