Erupcija vulkana Stromboli

Izvor: Blic, 14.Jan.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erupcija vulkana Stromboli

Lava je izbila danas iz aktivnog vulkana Strmboli na istoimenom italijanskom ostrvu, čija se aktivnost pojačala poslednja četiri dana, i gust dim je obavio to turističko ostrvo, javio je danas italijanski institut za geofiziku. Infracrveni snimak erupcije vulkanaStromboli

Stromboli je najsevernije od sedam ostrva smeštenih severoistočno od obale Sicilije, to su takozvana Liparska ostrva, u Tirenskom moru kod Sicilije.

Gradonačelnik Strombolija Marko Đorđani je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umirio oko 500 stanovnika i rekao da je situacija pod kontrolom i da nisu u opasnosti. Sstručnjaci civilne zaštite doći će da procene stanje vulkana.

Taj vulkan je stalno aktivan sa čestim erupcijama, ali danas je oko 3.00 sata po centralnoevropskom vremenu registrovana jaka eksplozija, i lava je izbila i stigla do mora. Osam sati kasnije pojavio se veliki oblak, i ponovo je bila još jedna erupcija.

Više od 23 seizmička potresa registrovano je poslednjih sati a pojavila se i magla iznad mora, zbog zagrevanja vode.

Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju prati situaciju.

Povezane vesti: Posle erupcije vulkana stvoreno novo ostrvo Na Kanarskim ostrvima evakuisano 600 ljudi zbog podvodnog vulkana Snažna erupcija Etne Stanovnici Pompeje umrli spaljeni na 300 stepeni Celzijusa U motoru aviona F-16 pronađene čestice stakla iz vulkana

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.