Erupcija vulkana na ostrvu Stromboli

Izvor: Blic, 14.Jan.2013, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erupcija vulkana na ostrvu Stromboli

Lava je izbila danas iz aktivnog vulkana na italijanskom ostrvu Stromboli, čija se aktivnost pojačala poslednja četiri dana, i gust dim je obavio to turističko ostrvo, javio je danas italijanski institut za geofiziku.

Stromboli je najsevernije od sedam ostrva smeštenih severoistočno od obale Sicilije, to su takozvana Liparska ostrva, u Tirenskom moru kod Sicilije.

Gradonačelnik Strombolija Marko Đorđani je umirio oko 500 stanovnika i rekao da je situacija pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontrolom i da nisu u opasnosti. Sstručnjaci civilne zaštite doći će da procene stanje vulkana.

Taj vulkan je stalno aktivan sa čestim erupcijama, ali danas je oko 3.00 sata po centralnoevropskom vremenu registrovana jaka eksplozija, i lava je izbila i stigla do mora. Osam sati kasnije pojavio se veliki oblak, i ponovo je bila još jedna erupcija.

Više od 23 seizmička potresa registrovano je poslednjih sati a pojavila se i magla iznad mora, zbog zagrevanja vode.

Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju prati situaciju.

Povezane vesti: Posle erupcije vulkana stvoreno novo ostrvo Na Kanarskim ostrvima evakuisano 600 ljudi zbog podvodnog vulkana Snažna erupcija Etne Stanovnici Pompeje umrli spaljeni na 300 stepeni Celzijusa U motoru aviona F-16 pronađene čestice stakla iz vulkana

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Erupcija vulkana Stromboli, kod Sicilije

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2013

RIM - Lava je izbila danas iz aktivnog vulkana na italijanskom ostrvu Stromboli, čija se aktivnost pojačala poslednja četiri dana, i gust dim je obavio to turističko ostrvo, javio je danas italijanski institut za geofiziku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.