Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Enigmatski klub "Kikinda" ponovo najbolji u Srbiji

Enigmate iz Kikinde ponovile su prošlogodišnji uspeh i na Susretima enigmata Srbije, održanim proteklog vikenda u Čačku, osvojili su pobede u svim zvaničnim disciplinama.

Kikinđani su osvojili četiri pehara, proglašeni su najuspešnijom ekipom, a raduje ih i činjenica da je i druga ekipa Enigmatskog kluba „Kikinda“ zauzela jedno drugo i jedno treće mesto.

- Ponovljeni upseh dokazuje da možemo lako pobediti i onda kada ne nastupamo u najjačem sastavu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ove godine u zvaničnim takmičarskim disciplinama nije nastupao Slavko Bovan, najuspešniji takmičar našeg kluba. On se takmičio samo u revijalnoj disciplini - prvenstvu u kvizovci, i opet je pobedio – zadovoljno kažu kikindski majstori za zagonetke, rebuse, anagrame i druge zadatke znanja.

Najuspešniji takmičar u pojedinačnoj konkurenciji je na Susretima enigmata Srbije bio je Sreten Perić iz Loznice.

Enigmatski klub „Kikinda“ osnovan je u martu prošle godine i to prvi put, jer je jedini takav pokušaj propao još pre tridesetak godina. Ipak, ovaj grad je jedan od najjačih enigmatskih centara u Srbiji, jer je Ilija Stančul prvi velemajstor enigmatike u bivšoj Jugoslaviji, Slavko Bovan je zvanično najuspešniji enigmata Srbije, Vanja Tomašev je prvak u kvizingu, a Čedomir Milanović reprezentativac koji je nastupio na Svetskom prvenstvu u rešavanju logičkih zagonetaka u Kini. Predsednik kikindskog kluba je Zlatan Pupezin, autor prve osmosmerke u Srbiji i jedan od doajena srpske enigmatike.

Posebno je zanimljivo i to da su kikindske enigmate pre četiri godine, na 12. Susretima enigmata Srbije, uz pomoć kolega, napravile veliku, odnosno mamutsku skandinavku, dugu oko 160 metara.

Bila je sastavljena od 382 nastavka, sa 8.022 vodoravnih, a ukupno 61.176 polja. Ukrštenicu su sastavila 122 autora, iz 12 zemalja, na 18 jezika. Čak i iskusnim reševačima potrebno je najmanje sedam dana, neprekidnog rad, da je reše.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.