Energetska pića opasna za decu i mlade

Izvor: Blic, 15.Feb.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska pića opasna za decu i mlade

Energetski napici mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod dece i mladih, koji mogu imati čak i smrtan ishod, tvrdi se u studiji objavljenoj u listu “Pediatrics”.

- Ova pića posebno su rizična za one sa srčanim anomalijama, dijabetesom, napadima ili poremećajima pažnje. Primetili smo, na primer, da mnogi roditelji nisu obraćali pažnju da ovi napici sadrže visok procenat šećera, što može imati dramatične posledice po nekog ko boluje od dijabetesa - ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dr Stiven Lipšulc, glavni autor studije.

On takođe ukazuje i na stimulanse koji čine neizostavan deo energetskih napitaka.

- To nije nešto što želite za decu s problematičnim ponašanjem ili kod koje postoji rizik od napada. Kod dece sa srčanim manama, a mnogi slučajevi se tek kasnije otkrivaju, stimulansi i ostali sastojci u ovim pićima mogu dovesti čak do smrti - objašnjava Lipšulc.

Ipak, marketinška istraživanja pokazuju da upravo mladi ljudi najviše kupuju energetske napitke.

- Prema reklamama, oni garantuju energiju, izdržljivost, gubitak težine i koncentraciju. Ali, zapravo, ne postoji nikakav dokaz da je su ova pića korišćena u terapeutske svrhe za bilo koji od navedenih problema, tako da su samo potencijalna šteta - konstatuje Lipšulc.

Kao povratna reakcija na ovu studiju, Američka asocijacija centara za kontrolu otrova najavila je da će početi ozbiljno da proverava toksičnost energetskih napitaka i prati i prijavljuje neželjene efekte.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Energetski napici opasni po decu?

Izvor: B92, 16.Feb.2011, 11:35

Energetski napici nisu dovoljno ispitani, previše se koriste i mogu biti opasni po decu. Posledice koje nastaju zbog prevelike količine kofeina ili nekog drugog sastojka iz tih napitaka su moždani udar, preskakanje srca, oduzimanje, pa čak i iznenadna smrt...Dakota Sejlor (18) je prošle godine bio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.