Izvor: B92, 29.Sep.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronska narukvica za osuđenike

Beograd -- Sve je spremno za primenu elektronskog nadzora nad okrivljenima i osuđenima. Još nema sudskih odluka za praćenje osoba u kućnom pritvoru.

Prva elektronska narukvica za praćenje kretanja osoba kojima je određen kućni zatvor ili pritvor čeka svog prvog "korisnika".

Nadležni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ističu da je sve spremno za njihovu primenu, ali da za to mora da postoji sudska odluka, a, kako je rečeno "Novostima", do sada nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takva u Srbiji nije doneta.

Trenutno, Uprava raspolaže sa 200 narukvica, a ukoliko se ukaže potreba, biće nabavljene nove. U zavisnosti od toga kad pravosudni organi budu počeli da izriču takve mere i kazne, biće sačinjena i lista za prvu eksperimentalnu grupu.

Odlukom suda, pojedini pritvorenici imaće mogućnost da idu na posao, a konačnu odluku o tome donosi sud. Takođe, sud će biti taj koji će odlučiti da li osuđenik ili pritvorenik može da ide, na primer, do prodavnice, ali u tim slučajevima odrediće se tačne koordinate njegovog kretanja.

Uvođenjem elektronskog nadzora nad osobama kojima je sudskom odlukom određen kućni pritvor, odnosno kućni zatvor, neće se samo rasteretiti ionako prepuni zatvori, već će nova tehnologija uštedeti pare državnom budžetu.

Da bi odužili svoj dug svi oni kojima je izrečena kazna do godinu dana zatvora, a prema podacima njih je oko tri hiljade, potrebno je izgraditi četiri zatvora, zbog čega je uvođenje nove metode u zakonodavstvo mnogo jeftinija varijanta.

Pored toga, nadležni su izračunali da jedan zatvorenički dan košta između 15 i 50 evra, dok bi uvođenjem elektronskog nadzora ti troškovi pali na deset evra.

Nadležni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ističu da jedinica elektronskog nadzora košta oko pet hiljada evra po osobi, uz akcenat da godišnje izdržavanje zatvorenika državu košta mnogo više. Pored toga, ta oprema može da se koristi više puta za više osuđenika.

Osim pritvorenika i zatvorenika, nosiće ih i silovatelji, kao i višestruki povratnici, među kojima je najviše onih koji su osuđivani za nasilje u porodici.

Elektronska narukvica nosiće se na nozi, kako ne bi bila upadljiva i primetna. U stanu onoga nad kojim se vrši nadzor instaliraće se centralna jedinica, koja je povezana sa centrom za monitoring i koja "obaveštava" kuda se ta osoba kreće i da li eventualno pravi prekršaj, odnosno da li ulazi u zabranjene zone kretanja.

U slučaju da neko prekrši određenu sudsku meru, Uprava će o tome obavestiti sud, koji meru kućnog zatvora može da zameni u kaznu zatvora ili da osumnjičenog vrati u pritvor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.