Ekstremno nasilje među decom

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremno nasilje među decom

Iako se beleži stagnacija najtežih krivičnih dela maloletnika, zabrinjava sve veća brutalnost dece. Strategije za borbu protiv maloletničke delinkvencije trebalo bi prilagoditi lokalnoj zajednici, a roditelji bi trebalo više da komuniciraju sa decom, rekla je za RTS Olivera Zečević.

Šef Odseka za suzbijanje maloletničke delinvencije MUP-a Srbije Olivera Zečević rekla je gostujuću u Dnevniku 2 RTS-a da poslednjih godina policija beleži stagnaciju najtežih krivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dela u kojima su počinioci maloletnici i da ih je manje od 10 na godišnjem nivou, ali da je u pojedinim slučajevima evidentno ekstremno ispoljavanje nasilja.

"U većini slučajeva reč je o situacionim deliktima, gde dolazi do verbalnih i fizičkih kontakata i gde problem jeste korišćenje noževa i drugih sredstava pogodnih da se nanese povreda", rekla je Zečević.

Ona je ocenila da je država dosta učinila na suzbijanju maloletničke delinkvencije i to pre svega uspostavljanjem sistemskog pristupa u reagovanju na posledice, ali je naglasila da mnogo toga ostaje da se uradi na planu prevencije kako bi se smanjio broj izvršenja takvih dela.

Zečevićeva je naglasila da je neophodno strategije prilagoditi lokalnoj zajednivi i raditi na jačanju porodice.

Zečevićeva smatra da je, kada je reč o kaznenoj politici, od dužine i visine kazne važnije kako se radi sa mladima u ustanovama, a da je potrebno pružiti pomoć i roditeljima.

"Porodice su veoma različite, ali ono što je zajedničko za sve roditelje je da imaju veoma malo vremena da se bave svojom decom," rekla je Olivera Zečević i naglasila značaj vaspitne uloge koju imaju porodica i škola.

"Roditelji bi trebalo mnogo više da komuniciraju sa svojom decom, " zaključila je Zečevićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.