Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspert za PDV i šverc nafte

Siguran sam da u vrhu, odnosno centrali Poreske uprave korupcije ne sme biti. Ona verovatno postoji na nižim nivoima, ali se mi svakodnevno borimo da je iskorenimo - ovo je samo pre godinu dana tvrdio Slavko Pavlović, samostalni izvršilac u Sektoru kontrole u Poreskoj upravi, koji je prekjuče uhapšen sa još 14 ljudi zbog sumnje da su utajili porez na uvoz nafte u vrednosti od deset miliona evra.

Pavlović je, kako „Blic" saznaje, praćen poslednja tri meseca i za to je znao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrh Poreske uprave.

- Početkom godine dobili smo informaciju da je Pavlović umešan. Do njega se došlo tako što nas je, posle saznanja o organizovanom švercu goriva, policija obavestila da je u celu stvar umešan naš čovek. Krenule su provere i to se poklopilo sa velikim nabavkama derivata nafte koji ne podležu akcizama - kaže naš sagovornik blizak Poreskoj upravi.

Sumnja se da je Pavlović sređivao papire za Mišu Stojanovića, vlasnika firme „Protekta". Stojanović je osumnjičen da je organizator kriminalne grupe koja je uvozila dizel, a kroz dokumentaciju ga prikazivala kao naftne aditive koji ne podležu dodatnom oporezivanju. „Friziranje" te dokumentacije bio je posao Pavlovića. MUP je zato od Poreske uprave zatražio da Pavlović ostane na svom mestu kako bi pratio ko je sve umešan. Za to vreme bio je izuzet iz ključnih poslova i bavio se samo redovnim obavezama. Pavlović nije drugi čovek Poreske uprave, kako se u prvi mah pisalo. On je samostalni izvršilac u Sektoru kontrole, gde mu je direktni nadređeni Vesna Popović, a stvarno drugi čovek Poreske uprave jeste Dejan Stojanović, zamenik direktora Poreske uprave. On je trenutno vršilac dužnosti direktora jer posle ostavke Vladimira Ilića na tu funkciju poreznici nemaju direktora.

Stanković je, takođe, bio upućen u praćenje Pavlovića koji u Poreskoj upravi radi već petnaest godina. U poslednje vreme po Upravi se govorilo da ide na egzotična letovanja i da je kupio nova kola, ali sem tih kancelarijskih ogovaranja nije bilo ničeg što bi ukazivalo na to da se bavi krupnim kriminalom. Veza Pavlovića sa švercerima nafte iznenadila je njegove kolege. Oni kažu da to nije bilo moguće utvrditi drugačije nego istragom policije. Poreznike nadgleda Sektor unutrašnje kontrole, ali se ta služba bavi proverom da li kod nekoga od zaposlenih postoji sukob interesa, odnosno da li je vlasnik neke firme ili slično.

- U upravi ima 8.000 ljudi, moguće je da se nije znalo. Kao da vi znate da li se vaš komšija bavi nečim nelegalnim sve dok ne dođe policija do njega - kaže naš sagovornik.

Interesantno je da Pavlović slovi za jednog od stručnjaka za sprovođenje poreza na dodatu vrednost i mnogi mediji su ga koristili kao relevantnog sagovornika na tu temu. Jedno vreme je čak bio načelnik Sektora za obrazovanje i komunikaciju.

Sada ironično zvuči jedna od njegovih izjava po kojoj je bio zapamćen dok nije priveden sa preostalih 14 „šeika", da „u sprovođenju unakrsne provere prihoda neće biti nedodirljivih bogataša".

Pavlović preživeo pet hitaca

U vreme dok je bio direktor ariljske firme „Kolor", Slobodan Pavlović je sa pet hitaca teško ranjen u njegovoj kancelariji. Na njega je u decembru 1990. godine iz službenog pištolja pucao portir Milan Milosavljević Aćara iz Arilja jer je sumnjao da ga supruga vara sa direktorom. Milosavljević je tada pucao i u trudnu suprugu, koju je tada zatekao u kancelariji direktora, da bi potom ispalio hitac i sebi u grudi. Iako je u pucnjavi ispaljen ceo šaržer pištolja, sve troje je preživelo, a Milosavljević je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Obučavao kadrove

Slavko Pavlović je karijeru počeo u Poreskoj upravi u Ivanjici, da bi potom došao na mesto direktora ariljske firme „Kolor".

Među meštanima Arilja važio je za dobrog čoveka i izuzetnog stručnjaka. Iz „Kolora" je ponovo prešao u Poresku upravu u Arilju, gde je bio i predsednik lokalnog fudbalskog kluba „Budućnost". Kasnije prelazi u Užice, a zatim u Beograd.

U vreme tranzicije, Pavlović je, pričaju meštani Arilja, često dolazio u ovo mesto da pomaže u obuci i prilagođavanju kadrova na nove programe i sisteme u poreskoj upravi. Kao istaknuti stručnjak, pre tri dana je bio počasni gost na Ariljevdanu, slavi opštine Arilje.

Stojanović se brani ćutanjem

Uhapšeni Miša Stojanović se na saslušanju u policiji branio ćutanjem, saznaje „Blic".

Njegov advokat Miško Zorić kaže da je policija u ovoj istrazi napravila nekoliko propusta.

- Na televiziji je objavljeno da je moj klijent uhapšen pre nego što mu je uručeno rešenje o zadržavanju. Prvo rešenje je ukinuto jer nije valjalo, da bi potom policija na brzinu pisala novo rešenje - kaže advokat Zorić.

Radeći na drugom slučaju, policija otkrila mafiju

U trag kriminalnoj grupi švercera nafte policija je ušla krajem prošle godine, kada je radeći na drugom slučaju došla do dokumenta o uvozu velike količine aditiva „prolajt", koji se koristi za mešanje sa naftnim derivatima, saznaje „Blic".

„Prolajt" je naručivan za beogradsku firmu „Protekta", čiji je vlasnik Miša Stojanović, označen kao organizator kriminalne grupe. Njegov broj telefona odmah je stavljen na prisluškivanje, čime su za šest meseci razotkriveni i ostali članovi grupe.

Stojanović se, saznaje „Blic", tereti za zločinačko udruživanje i zloupotrebu položaja tako što je od januara do maja organizovao uvoz naftnih derivata iz Grčke, koje je lažno deklarisao kao odmašćivače za industrijsku proizvodnju, čime je izbegao plaćanje carine i akciza, a zatim ih prodavao privatnim pumpama i na crnom tržištu.

- Grupa je imala nekoliko načina rada. Uvozili su naftne derivate niske oktanske vrednosti koje su zatim uz dodavanje aditiva prodavali kao gorivo na privatnim pumpama i na crno. Drugi način je bio uvoz nafte koji je u dokumentaciji prikazivan kao derivat. Gorivo je zatim cisternama prebacivano na skladište „Protekte" u Pružnoj ulici u Zemunu, gde je vršeno pretakanje. Tu su na scenu stupali tržišni inspektori, koji su po službenoj dužnosti morali da provere da li su plombe na cisterni oštećene i da li se zaista radi o količini koja je navedena pri uvozu. Umesto toga, oni su overavali dokumentaciju koja nije odgovarala stvarnoj situaciji - kaže izvor „Blica" iz MUP-a Srbije.

Policija je prekjuče uhapsila tržišne inspektore Nadeždu Ćirić, Branka Milatovića i Mikija Jokića, dok je još troje radnika inspekcije uhapšeno juče. Protiv svih će biti podneta krivična prijava za primanje mita.

- Inspektori su u ovu priču upleteni po nalogu bivšeg načelnika Republičke tržišne inspekcije Mitra Odalovića. On ih je angažovao za „posao", a za svaki izlazak na teren su bili debelo plaćeni - navodi naš izvor.

Odalović se, kao visoko rangirani član kriminalne grupe, osim za primanje mita sumnjiči i za zločinačko udruživanje. Za ovo krivično delo sumnjiče se i Slobodan Pavlović, koji je Stojanovića savetovao kako da lažnim prikazivanjem dokumentacije izbegne plaćanje poreza od čak deset miliona evra, i Aleksandar Vojinović, direktor preduzeća „King trans", čijim cisternama je razvožena nafta. Za zloupotrebu položaja policija sumnjiči uhapšene Nenada Jovanovića, magacionera „Protekte", Sinišu Popadića, radnika „Knez-petrola", Sašu Bogdanovića, vlasnika preduzeća „Šumadija drvo" iz Paraćina, Jovicu Vučkovića, vlasnika novosadske pumpe „Rimski oil", Miodraga Jovanovića, vlasnika nekoliko perionica u Jagodini, kao i juče uhapšenog Dragoljuba Antića iz Ćuprije.

- Ostali uhapšeni su zbog saradnje sa policijom pušteni da se brane sa slobode, ali će i oni danas sa krivičnim prijavama biti izvedeni pred istražnog sudiju Specijalnog suda - kaže naš izvor.

„Blic" saznaje i da je svu količinu nafte i naftnih derivata ova grupa pod vođstvom Stojanovića u Srbiju uvozila preko graničnog prelaza Preševo, na granici sa Makedonijom i KiM.

- Sigurno je da je u ovaj šverc bio uključen i neko od radnika Carine jer roba nije mogla da se uveze s lažnom deklaracijom, a da to niko ne prekontroliše - kaže izvor „Blica" i navodi da će policija narednih dana ispitati i veze Stojanovićeve grupe sa radnicima Carine.

Tamara Marković-Subota

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.