Ekskluzivno: Karadžić-Holbruk i napismeno!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskluzivno: Karadžić-Holbruk i napismeno!

Originalni dogovor na srpskom i engleskom jeziku između bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD u Bosni i Hercegovini Ričarda Holbruka nalazi se u Makedoniji, kod uglednog skopskog advokata Ignata Pančevskog.

"Vesti" su dobile fotokopiju stranice tajnog sporazuma Karadžić-Holbruk, koji je prvom predsedniku Srpske garantovao bezbednost i zaštitu SAD u zamenu za povlačanje iz javnog i političkog života.

Podsetimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Radovan Karadžić se prvi put pojavio pred Haškim tribunalom krajem jula 2008. godine, desetak dana nakon njegovog hapšenja. On je u tom pojavljivanju pred sudom, a ujedno i prvom pojavljivanju u javnosti od 1996. godine rekao da će sam sebe zastupati i braniti tokom celog procesa.

U dužem izlaganju pred sudom, Karadžić je tada naveo da je imao dogovor sa SAD, precizirajući da su njegovi "ovlašćeni predstavnici" 1996. godine od Holbruka dobili ponudu u ime SAD prema kojoj je njegova obaveza bila da se povuče iz javnog života i da ni na koji način ne ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

Pre nego što je stigao da kaže koja bi bila obaveza SAD prema tom sporazumu, pretpretresni sudija Alfonso Ori ga je prekinuo, pa se (ne)postojanje dogovora Karadžić - Holbruk i njegova sadržina našlo u zoni spekulacija, sumnji i pretpostavki

Skopski advokat nam je otkrio da je dogovoru Karadžić - Holbruk prethodio sastanak Slobodana Miloševića sa aktuelnim političarima toga doba, o čemu je početkom avgusta 2008. godine svedočio i bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha.

Za Prvi program Radio Beograda on je tada naveo da je zajedno sa tadašnjim predsednikom Narodne skupštine RS Momčilom Krajišnikom u noći između 18. i 19. jula 1996. godine u Beogradu razgovarao sa Holbrukom, sa kojim je bio i njegov tim, o povlačenju Karadžića iz političkog života u RS u zamenu da ga Haški tribunal, kako je rekao, "neće više dirati".

sve dok Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije objavio pismo koje je Karadžić napisao, a u kojem se on poziva na sporazum postignut sa Holbrukom 1996. godine.

Prema Karadžićevom pismu, Holbruk je obećao vođi bosanskih Srba da ga neće tražiti ili uhapsiti ukoliko se povuče sa političke scene i iz javnog života.

I poslednji ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević potvrdio je postojanje dogovora. Za RIA "Novosti" Kadijević je rekao da je, prema tom dogovoru, Karadžić dobio imunitet od sudskog gonjenja u zamenu za odlazak sa političke scene i iz društvenog života.

I nekadašnji funkcioner MIP-a Vladimir Nadeždin i bivši ministar spoljnih poslova RS Aleksa Buha su znali za postojanje dogovora.

Nadeždin je tvrdio da je video sporazum, a Buha je pričao samo o Karadžićevom potpisu. Skopski advokat Ignat Pančevski, ne samo što je video dogovor, već ga i ima.

- Ceo svet traži gde se dogovor Karadžić - Holbruk nalazi i pita se da li on uopšte postoji, a ja potvrđujem da original dogovora postoji, da se nalazi u Makedoniji, i to dosta dugo vremena - tvrdi Pančevski.

Skopski advokat nije hteo da kaže na koliko je stranica napisan dogovor, zagonetno dodajući: "Na puno, dovoljno da budu razrađeni svi detalji."

- Sporazum postoji i originalan je. Jedan deo se nalazi kod mene, koji su mi doneli klijenti, a drugi deo znam gde se nalazi i u ovom trenutku još postoji. Na dogovorima nema pečata. Stoje samo potpisi, ali je hartija originalna, ista onakva na kojoj pišu zvanične službe svih zemalja sveta - zaključio je Pančevski.

Pre konačnog dogovora Karadžić - Holbruk, sklopljen je i pripremni ugovor na koji su svoje potpise saglasnosti stavili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Pančevski je reporteru "Vesti" pokazao i taj pripremni ugovor, ali je odbio da nam da fotokopiju ili da ga fotografišemo.

Podsećanja radi, Ričard Holbruk je poslat u Beograd sredinom jula 1996. godine .Mediji su u to vreme objavili da se nakon deset sati pregovora Holbruk pojavio pred novinarima pobedonosno tvrdeći kako je sporazum postignut.

S kim, koji i kakav ostalo je nejasno do danas.

Na smanjenoj fotokopiji dogovora Karadžić - Holbruk, koju nam je dao advokat Pančevski, pod stavkom Obaveze 1 vidi se da Karadžić u nekoliko tačaka pristaje da podnese ostavku na sve državne i političke funkcije, a u Obavezama 2, pod stavkom 1. Vlada SAD se obavezuje da neće direktno ili indirektno uticati na rukovodstvo Srpske demokratske stranka (SDS)... Pod stavkom 2. stoji da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja 600.000 američkih dolara u lokalnoj valuti, potom u stavci 3. se navodi da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja rezidencijalan objekat na lokaciji koji odgovara prethodnom usmenom dogovoru. U stavci 4. stoji da Vlada SAD na raspolaganje Karadžiću stavlja fizičko obezbeđenje ne manje od šest ljudi, a u poslednjoj 5. stavci piše da je Vlada SAD dužna da odgovori Karadžiću o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti.

U Zajedničkim odredbama ugovora Karadžić-Holbruk između ostalog stoji da je dogovor između prvog predsednika RS i američke administracije tajan i da može biti raskinut - sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD.

"Vesti" će i narednih dana u svom štampanom izdanju davati nove detalje vezane za sporazum Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ekskluzivno: Strane službe znale za doktora Dabića

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2012, 13:38

Originalni dogovor između bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD u Bosni i Hercegovini Ričarda Holbruka, koji su "Vesti" juče objavile, nalazi se u Makedoniji, kod uglednog skopskog advokata Ignata Pančevskog...On je za "Vesti" otkrio kako je došao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.