Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.03.2012.
12:00
D. Lj. Joksić - Vesti A

Ekskluzivno: Strane službe znale za doktora Dabića

Originalni dogovor između bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg izaslanika SAD u Bosni i Hercegovini Ričarda Holbruka, koji su "Vesti" juče objavile, nalazi se u Makedoniji, kod uglednog skopskog advokata Ignata Pančevskog.

On je za "Vesti" otkrio kako je došao do dokumenta za koji su Ričard Holbruk i cela američka administracija godinama govorili da ne postoji, a koji je garantovao Karadžiću zaštitu SAD ukoliko se povuče sa svih državnih i političkih funkcija u RS.

Takođe, Pančevski tvrdi da su strane obaveštajne službe godinama znale da je Radovan Karadžić u međuvremenu postao doktor Dragan Dabić, čovek koji je živeo u Novom Beogradu i koji se neometano bavio alternativnom medicinom.


- Do sporazuma Karadžić-Holbruk došao sam radeći na predmetima vezanim za ratne događaje u Makedoniji 2001. godine. Tačnije, kod mene su 2004. godine došli neki ljudi, državljani Makedonije, koji su hteli da im dam pravnu pomoć zbog toga što su bili pripremani da budu izvršioci raznih kriminalnih dela koja su činile pojedine strane tajne službe. Njih su tajne službe pripremale za izvršavanje prljavih zadataka za njihove potrebe. Kada su ti ljudi, moji klijenti, shvatili da će bez obzira na to što su dobijali strana državljanstva radi prikrivanja svog identiteta biti likvidirani, došli su kod mene i pitali me da im

Obaveze Amerike

 

Podsetimo, na smanjenoj fotokopiji dogovora Karadžić-Holbruk, koju nam je dao advokat Pančevski, vidi se da Karadžić pristaje da podnese ostavku na sve državne i političke funkcije, a da se Vlada SAD obavezuje da neće direktno ili indirektno uticati na rukovodstvo SDS-a, kao i da će na raspolaganje Karadžiću staviti 600.000 američkih dolara, rezidencijalan objekat i fizičko obezbeđenje ne manje od šest ljudi.
Takođe, u sporazumu piše da je Vlada SAD dužna da odgovori Karadžiću o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti.

obezbedim pravnu pomoć pred domaćim i stranim sudovima. Oni su mi tada doneli brojne materijale i dokaze među kojima je i originalni dogovor Karadžić-Holbruk - kaže advokat Pančevski.


- Takođe, moji klijenti su kao dokaz kontakta elitnih tajnih službi sveta sa Karadžićem doneli i fotografiju bivšeg predsednika RS onako kako je izgledao i u vreme kada su ga hapsili, kao doktora Dragana Dabića. Kada je uhapšen i kada je otkriven identitet Karadžića, video sam da je to bilo isto lice kao ono na maloj fotografiji (Dabić) koju su doneli u moju kancelariju, a to znači da su oni bili u kontaktu sa njim - objasnio je Pančevski.


On ističe da se u pomenutim dokumentima nalaze i imena ljudi koji su bili plaćeni da čine razne stvari za strane službe, njihove adrese, brojevi žiro računa u bankama i iznosi koje su dobijali.


- Najvećim delom radi se o političarima koji nisu bili pripadnici velikih obaveštajnih službi, ali su zato bili pod njihovim uticajem - zaključio je sagovornik "Vesti".


Da su strane službe znale ko je u stvari doktor Dragan Dabić možda najbolje ilustruje i prvo pojavljivanje Karadžića pred sudom u Hagu. On je tada rekao da želi da obavesti sud o neregularnostima koje su pratile njegovo hapšenje, navodeći da je pripremio govor na četiri strane, ali mu je sudija Ori dozvolio da o tome obavesti sud ukratko, na dva minuta.


- U Beogradu sam neregularno uhapšen. Tri dana sam bio otet od strane civila čiji identitet nisam znao, držan na mestu koje nisam znao, nisu mi bila predočena prava, nisam imao pravo na telefonski poziv i na SMS poruku prijateljima da me ne traže po bolnicama i mrtvačnicama - rekao je Karadžić, kome nije bilo dozvoljeno da iznese više detalja o "hapšenju".
 

I Ingaro pričao o sporazumu

 

I američki profesor istorije Čarls Ingaro, koji se nalazio na čelu dokumentacione grupe koja se bavi istraživanjem balkanskih ratova, 7. avgusta 2008. u razgovoru za Balkan insajt je rekao da je Holbruk "obećao Karadžiću da neće biti uhapšen ako se povuče iz političkog života".
Mada je Ingaro tvrdio da je ovu informaciju dobio od "visoko pozicioniranog zvaničnika Stejt departmenta koji dobro poznaje Holbrukove aktivnosti", čije ime nije mogao da otkrije, postojanje dogovora poricao je i Holbruk i Stejt department.

 
Vest o atentatu na Trajkovskog

 

Široj javnosti, skopski advokat Ignat Pančevski postao je poznat tvrdnjom da je na bivšeg makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog bio izvršen atentat. Pozivajući se na brojne dokumente sa kojima raspolaže, on je rekao da je avion u kome se nalazio Trajkovski raketom oborio drugi, vojni avion, a preživeli putnici su potom bili spaljeni napalmom.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.03.2012. 12:53
I kao DR.Dabic....pomagao je i lecio ljude.. Radovane samo hrabro..do pobede!
Sreda 21.03.2012. 12:24
Како оно: ''То су све теорије завере...бла, бла...''. Ово је само једна коцкица мозаика званог ''Убиство Југославије од стране ''запада'' - књига злочина и бешчашћа бескрупулозног и суровог ''Новог светског поретка'' - легитимног наследника нацистичке Немачке''.''Запад'' плива у мору крви коју је просуо.
Sreda 21.03.2012. 12:59
Neznam gde da razvrstam ovog gospodina Pančevskog. Ili je čovek totalno lud pa baljezga svašta a ovi se primili pa mu daju pažnju u medijima, ili čovek ima m... , ali baš m..., pametno se obezbedio od ovih međunarodnih zlikovaca pa ih sad j... , pa rastura..... Vreme će pokazati.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online