Izvor: B92, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumacija u Gorancima kod Mostara

Mostar -- Počela ekshumacija masovne grobnice u kojoj se nalaze posmrtni ostaci ubijenih lica srpske nacionalnosti.

Na istom području otkrivena je još jedna grobnica, u kojoj se, prema podacima Federalne komsiije za traženje nestalih, nalaze posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Srba. Eshumacija se vrši na osnovu naloga Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, a prema podacima Ureda za traženje nestalih lica Republike Srpske, u dolini Neretve još se traga za 166 lica srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnosti, od čega 20 na području Mostara.

Milan Bogdanić, direktor Ureda za traženje nestalih lica Republike Srpske, veruje da je reč o "sekundarnoj grobnici", u koju su ubijena lica dovezena sa nekih drugih lokacija. Po njegovim rečima, u ovom trenutku nezahvalno je govoriti o kolikom broju lica se radi.

Pored antropologa, u eshumaciji učestvuje i sudski veštak.

Otkopavanjem grobnice, vidljivi su delovi maskirnih uniformi i vojničkih čizama, što upućuje na to da se radi o vojnicima srpske nacionalnosti, ali se konačna ocena može dati tek nakon završene DNK analize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.