Ekonomski izazovi Srbije u 2015. (3): Železaru hoće uz privilegije

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jan.2015, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski izazovi Srbije u 2015. (3): Železaru hoće uz privilegije

Američka kompanija Esmark, koja je potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo i da će se prijaviti na tender čije se raspisivanje očekuje, ima duboku tradiciju u proizvodnji čelika. Ali, taj posao ne ide lako kako su se nadali u Vladi Srbije. Pre svega, premijer Aleksandar Vučić najavljivao je isprva da će pitanje Železare biti rešeno do 1. decembra prošle godine, a sada je rok pomeren na poslednji dan januara.

Premda nema mnogo dileme da li će >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Esmark doći ili ne, veliko je pitanje šta će Amerikanci tražiti od vlade da uopšte preuzmu posrnulog srpskog giganta. Ruku na srce, Vučić je u više navrata otvoreno rekao da Srbija ne samo da neće dobiti nikakav novac za Železaru, već i da će morati da plaća nekome da pokrene proizvodnju. Ali, tu su i dodatni zahtevi Esmarka, koji ponajviše liče na privilegije koje je 2008. godine dobio Fijat kada je dolazio u Kragujevac.

- Za našu ekonomiju bi zatvaranje Železare bio težak udarac i ja se radujem ako je vlada pronašla investitora. Međutim, ako će ona od prvog dana praviti gubitke, trebalo bi je zatvoriti bez obzira na cenu otpuštanja radnika - jasan je ekonomista Stojan Stamenković iz Makroekonomskih analiza i trendova.

Kako budžet za 2014. nije predvideo taj novac za subvencionisanje Železare, ceo posao je morao da bude gurnut u 2015. godinu. Inače, u Srbiji se veoma malo zna o tome ko je uopšte novi američki vlasnik Železare Smederevo. Reč je o privatnoj kompaniji, jednoj od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika i trećem proizvođaču čeličnih ploča u SAD.

Tokom godina, Esmark je proširio svoja interesovanja i poslovanje, fokusirajući se na nekoliko ključnih industrijskih grana, poput proizvodnje čelika, istraživanja u oblasti nafte i gasa, u avio-uslugama, nekretninama, tehnologiji i sportskom menadžmentu, piše na internet stranici te kompanije.

Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar, koji je takođe naslednik i kontrolni akcionar Bušar grupe, osnovane 1995. godine sa početnim kapitalom od 500 dolara i u kojoj i dalje poseduje 100-procentno vlasništvo zajedno sa suprugom Karolinom.

Odluka Esmarka da učestvuju na tenderu za smederevsku Železaru došla je posle razgovora premijera Aleksandara Vučića sa Bušarom u Londonu, koji su ocenjeni kao "izuzetno produktivni i korisni". Inače, Esmark je već formirao menadžment tim sa, kako je saopšteno, velikim iskustvom na poslovima po Evropi koji je, kako se navodi, između ostalog, radio na revitalizaciji kompanije U. S. Stil iz Košica.

Upitan o Železari, Vučić je istakao da će prirediti veliko slavlje za građane Smedereva i Srbije, ukoliko se uspešno završi privatizacija, pošto je "Železara kičma industrijske Srbije".

- Ako nam to bude uspešno završeno, nadam se da nam Evropska unija neće praviti probeleme oko državne pomoći, ako nam EU da pečat, mislim da ću pozvati sve građane Srbije i Smedereva na najveće slavlje - rekao je Vučić.

Podsetimo, Železara Smederevo prešla je u ruke Vlade Srbije 2011. godine kada je takođe američki Ju-Es-Stil izračunao da nema interesa da ostane u fabrici. Otad su visoke peći paljene i gašene naizmenično, a stotine miliona evra dobijenih od poreskih obveznika trošeni su samo na veštačko održavanje fabrike u životu. U smederevskoj Železari zaposleno je oko 7.000 radnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.