Ekolog iz Novog Sada ne ispušta cigaretu iz ruke: Brajan Brković se na ulici bori za čist vazduh dok ga sam zagađuje

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2021, 17:02

Ekolog iz Novog Sada ne ispušta cigaretu iz ruke: Brajan Brković se na ulici bori za čist vazduh dok ga sam zagađuje

Na zagađenje vazduha u Srbiji utiču i cigarete

Član stranke Sloboda i pravda Dragana Đilasa i unuk Jevrema Brkovića, Brajan Brković, pozivao je i bio učesnik demonstracija pod ekološkom parolom. Međutim, fotografije mladog Brkovića na njegovom Instagram profilu govore da nije toliko dosledan ekološkim načelima.

Ako je sudeći po fotografijama koje javno objavljuje na svom Instagram profilu, moglo bi se reći da je Brković više "lažni ekolog" nego pravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jer se na tim fotografijama vidi da često poseže za cigaretama koje su štetne po zdravlje, ali i životnu okolinu.

A post shared by Brajan Brkovic (@podpans_)

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu Marjan Ivanuša govoreći u martu mesecu ove godine o zagađenosti vazduha u Srbiji posebno je istakao problem konzumiranja cigareta.

– Kada govorimo o zagađenom vazduhu treba pomenuti i veliki problem pušenja cigareta u Srbiji, za koji procene ukazuju da se na godišnjem nivou registruje skoro 20.000 preuranjenih smrti koje se mogu dovesti u vezu sa pušenjem – rekao je Ivanuša tada.

Duvanski dim sadrži više od 7000 različitih supstanci, među kojima je više od 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. Pored direktne izloženosti duvanskom dimu zdravlje ugrožavaju i ostaci štetnih materija iz duvanskog dima koji se dugo nakon pušenja duvana zadržavaju na odeći, nameštaju, zavesama, zidovima, krevetu i posteljini, tepisima, igračkama, vozilima itd. i ne mogu se eliminisati provetravanjem.

Opušak od cigarete je najčešće odbačeni komad otpada širom sveta. Procenjuje se da se godišnje baci čak 4,5 triliona komada. Na taj način se stvara ogroman ekološki, zdravstveni i ekonomski teret. Potrebno im je između 5 i 400 godina kako bi se u potpunosti razgradili.

Podsetimo, Brajan Brković je u javnosti poznat i po tome što je istakao da je zarad ciljeva Dragana Đilasa skrnavio trobojku na Limanu i sve to dokumentovao fotografijom na društvenim mrežama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.