Egzit obezglavljen: Država ne da novac, menadžer podneo ostavku

Izvor: Blic, 08.Nov.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Egzit" obezglavljen: Država ne da novac, menadžer podneo ostavku

Bojan Bošković, kako ekskluzivno saznajemo, dao je ostavku na mesto generalnog menadžera Egzita. Nakon najave iz Ministarstva kulture i informisanja da ovaj muzički festival ne bi trebalo ubuduće da se finansira iz državne kase, već da on može i sam da egzistira, Bošković tvrdi da održavanje festivala bez pomoći države trenutno nije moguće.

Kako nam je juče potvrđeno, konačnu odluku o finansiranju Egzita doneće komisija koja procenjuje koji će se projekti sufinansirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u narednoj godini.

- Festival Egzit svakako može aplicirati za sredstva na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2013. godinu, a odluku o tome koji će projekti biti sufinansirani doneće komisija - kažu u Ministarstvu kulture i informisanja.

Oni dalje ističu da je ovo Ministarstvo u 2010, 2011. i 2012. godini za ovaj festival izdvajalo sredstva u iznosu od 10 miliona dinara na godišnjem nivou.

- U startu moram da se ogradim da ne dajem izjavu u ime Egzita, već u svoje ime, jer sam prošle nedelje, posle 13 godina odlučio da dam ostavku na mesto generalnog menadžera. Što se tiče udela države u finansiranju Egzita, ta pomoć jeste samo petina našeg budžeta, ali naš budžet je vrlo, vrlo nategnut - priča Bojan Bošković ekskluzivno za „Blic“.

On dodaje je zbog svetske ekonomske krize budžet Egzita već značajno smanjen, pa sada nema mesta za nova rezanja troškova.

- U ovom momentu održavanje festivala bez pomoći države teško da bi uopšte bilo moguće - dodaje Bošković.

Bivši generalni menadžer Egzita smatra da festival ne treba da funkcioniše bez ikakve pomoći države jer je Egzit prilika za posao i zaradu za hiljade ljudi u Novom Sadu i Srbiji.

- Po nezavisnim istraživanjima u ovdašnju ekonomiju se zahvaljujući Egzitu ulije od 15 do 25 milion evra. Sigurno bi taj broj mogla biti i mnogo veća da postoji neka ozbiljnija strategija šta tim ljudima ponuditi pre i posle festivala. U prvoj godini krize broj turista je pao u svim zemljama Evrope osim u Srbiji zahvaljujući pre svega Egzitu. Ali, vlada zna svoje prioritete, pretpostavljam. U Novom Sadu je resor kulture dobila ekstremna desnica - sumnjam da se mi uklapamo u njihovu idealnu sliku grada. Mi smo 13 godina gradili Egzit da postane festival svetskog ranga koji će moći sam da se izdržava. Ovo prvo postigli smo još pre osam godina, ovo drugo još nismo. Srbija nema mnoge prednosti koje druga tržišta imaju. Mnogo je skuplje i komplikovanije doći u Srbiju nego u Španiju, Mađarsku ili Hrvatsku. Mnogo. Takođe, mi moramo da vodimo računa da ulaznica bude pristupačna i domaćim posetiocima - kaže Bošković.

Do razlaza je došlo jer njegova ideja, da se napravi godinu dana pauze kako bi se festival redizajnirao i prilagodio vremenu, nisu prihvatili ostali vlasnici brenda.

- Smatram da su radikalne promene neophodne jer se i okruženje oko nas radikalno promenilo. Međutim, nisam dobio mandat za te promene i ne mogu da učestvujem u organizaciji Egzita 2013. - zaključuje Bošković.

Povezane vesti: Slovenija daje 600 miliona evra za pomoć Grčkoj Bez novca za pacijente koji imaju retke bolesti Prvi posetioci Egzita uglavnom stranci Pulp tražili domaće vino, a Editorsi krastavce i ljute papričice

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Exit" obezglavljen: Država ne da novac, menadžer podneo ostavku

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Nov.2012

ADVERTISER-SERBIA.COM / NOVI SAD - Bojan Bošković, kako ekskluzivno saznajemo, dao je ostavku na mesto generalnog menadžera Egzita. Nakon najave iz Ministarstva kulture i informisanja da ovaj muzički festival ne bi trebalo ubuduće da se finansira iz državne kase, već da on može i sam da egzistira,...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.