Egipat: Vodeća liberalna koalicija odbacila dekret o datumima za novi ustav i izbore

Izvor: Blic, 10.Jul.2013, 03:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Vodeća liberalna koalicija odbacila dekret o datumima za novi ustav i izbore

Vodeća liberalna koalicija u Egiptu odbacila je ustavni dekret koji je izdao privremeni šef države Adli Mansur i zatražila veće izmene i šire konsultacije o tom dokumentu, ključnom za političku tranziciju države.

Koalicija Front nacionalnog spasa (NSF) saopštila je u utorak da nije konsultovana oko dokumenta, ali nije obrazložila kakve su promene koje zahteva.

Među njenim istaknutim članovima je bivši diplomata Ujedinjenih nacija Mohamed El Baradej koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je nešto ranije postavljen za zamenika predsednika republike zaduženog za spoljne poslove.

Dokument su odbacila i dva najveća islamistička pokreta - Morsijeva partija Sloboda i pravda i fuindamentalistička stranka Nur - jednako kao i nezavisni političari i mnogi aktivisti.

Adli Mansur, privremeni predsednik Egipta koga je postavila vojska, odlučio je da se prvo izmeni ustav, zatim da parlamentarni izbori budu održani do 2014. godine, a posle čega će biti objavljen datum predsedničkih izbora.

Prema tekstu ustavnog dekreta, koji je u ponedeljak objavljen na sajtu lista Al-Ahram, u Egiptu treba za pet meseci da se izmeni nacrt ustava koji su doneli islamisti, a koji je suspendovan posle rušenja s vlasti predsednika Mohameda Morsija, taj ustav treba da bude usvojen na referendumu, onda da se održe parlamentarni izbori i tek potom da krenu izbori za predsednika republike, koji je, ustvari, pravi šef celokupne državne uprave.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Egiptu svi odbacuju dekret novog predsednika Adli Mansura o datumima za novi ustav i izbore

Izvor: Blic, 10.Jul.2013

Vodeća liberalna koalicija u Egiptu, kao i prethodno dve najveće islamističke stranke, odbacila je ustavni dekret koji je izdao privremeni šef države Adli Mansur i zatražila veće izmene i šire konsultacije o tom dokumentu, ključnom za političku tranziciju države...Postavljeni šef države...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.