Egipat: Novi urbanistički plan za Kairo ugrožava drevni Grad mrtvih

Izvor: B92, 03.Jun.2023, 11:17

Egipat: Novi urbanistički plan za Kairo ugrožava drevni Grad mrtvih

Tela se ekshumiraju, a mesta sahranjivanja sravnjena sa zemljom da bi se napravio put za puteve i mostove.

U ranojutarnjoj izmaglici, žene obučene u crno i muškarci sumornih izraza lica okupljaju se na vekovima starom groblju Sajida Nafisa u Kairu.

Ali oni nisu tu da bi sahranili rodbinu - tu su da bi ih iskopali.

"Ovo je dvostruka trauma", kaže Iman, jecajući dok usmerava proceduru.

"Prvo je moja majka - moja starateljka - preminula prošle godine. A sada iskopavam njeno još uvek sveže telo i posmrtne ostatke mog dede i bake, stavljam ih u vreće i odvozim ih da ih ponovo sahranim u novim grobovima u pustinji."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Egipat: Novi urbanistički plan za Kairo ugrožava drevni Grad mrtvih

Izvor: Danas, 03.Jun.2023

U ranojutarnjoj izmaglici, žene obučene u crno i muškarci sumornih izraza lica okupljaju se na vekovima starom groblju Sajida Nafisa u Kairu. Ali oni nisu tu da bi sahranili rodbinu – tu su da bi ih iskopali. „Ovo je dvostruka trauma“, kaže Iman, jecajući dok usmerava proceduru. „Prvo je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.