Efikasnije lečenje  dijabetičara

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efikasnije lečenje dijabetičara

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, pacijenti dočekuju zadovoljniji većim brojem tračica za merenje šećera u krvi koje mogu dobiti na recept, ali i odlučni da se izbore za više. Naime, od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje traže deca i najteži pacijenti o trošku države dobiju senzor i čitač koji bezbolno očitavaju nivo šećera u krvi.
Desetogodišnji Uroš Đurović od pre dve godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz pomoć senzora i merača, bezbolno proverava nivo šećera u krvi. Perioda pre toga, njegova majka se nerado seća.
"Sedam puta je se boo. Znači pred svaki obrok i svaku noć u dva sata. Tako da njegovi prsti su bukvalno, svi nervi oštete se merenjem na taj način i ovo olakšava i njemu mnogo i nama naravno" kaže Aleksandra Đurović, iz Kraljeva.

Jer mogu da prate kako se glikemija kretala i između dva merenja. Merač su platili 120 evra, a svaki mesec za senzore daju još toliko. Ipak roditelji se odriču mnogih stvari kako bi deci bar povremeno olakšali, kaže Dušica Ratković, kojoj sin i ćerka boluju od dijabetesa, dodajući:
"Poznato je svima kakav je standard u našoj zemlji, s obzirom da su troškovi lečenja i onoga svega što treba da priuštite i zdravom detetu, a ne sa ovakvim problemom, zaista veliki, tako da je vrlo teško priištiti ovaj aparat.

Zato pogled upiru u Republički fond za zdravstveno osiguranje, podržani od strane lekara.
"Sprečili bi brojne dijabetesne komplikacije koje su vrlo česte, kako one mikroangiopatske na oku, bubregu i nervima, tako i one vezane za velike krvne sudove, makroangiopatske, za srce, mozak i donje ekstremitete", ističe Prof. Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije.
Samoregulacija koja se postiže korišćenjem senzora i čitača posebno je važna za nestabilne tipove dijabetesa, tipa 1 i kod mladih.
"Nažalost mi danas nismo imali nikakve razgovore ni kontakte sa fondom u tom smislu. Jedino što smo ovako na ovim skupovima i na kongresima i u udruženjima, pokušavamo da taj problem podignemo na viši nivo ne bili smo tako zaintersovali Fond" ističe Dr Bratislav Milovanović, predsednik Saveza društava za borbu protiv šećerne bolesti.
Pacijenti u susednim zemljama inovativno pomagalo već nabavljaju o trošku države. U Crnoj Gori deca, u Hrvatskoj i trudnice, slepi i najteži bolesnici. Na pitanje da li u Srbiji isto pravo imati bar najmlađi, u zdravstvenom fondu odgovaraju - razmotrićemo.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Porodica i dijabetes

Izvor: RTS, 14.Nov.2019

Oboleli od dijabetesa imaju dobijaju veći broj tračica za merenje šećera u krvi na recept ali su, kako kažu, odlučni da se izbore za više. Od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje traže da deca i najteži pacijenti o trošku države dobiju senzor i čitač za bezbolno merenje nivoa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.