Prevencijom i edukacijom protiv šećerne bolesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevencijom i edukacijom protiv šećerne bolesti

Zajedničkom akcijom kikindskog Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja, obeležen je 14. novembar, Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Svi zainteresovani sugrađani mogli su danas da provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kako bi i na taj način preventirali moguće zdravstvene probleme. Ove godine Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se pod sloganom "Porodica i dijabetes".

Pre nešto više od godinu dana, Kikinđanka Mira Đorić otkrila je da boluje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od dijabetesa tipa 2. Ubrzani tempo života ne sme da nam bude izgovor za nemar prema sopstvenom zdravlju, naglašava Mira, dodajući da je važna promena u načina ishrane, obavezna fizička aktivnost, više brige o sopstvenom zdravlju:

"Nosim se sa tim, kao i svi ostali ljudi, šta da se radi, idemo dalje. Tempo života je veoma brz i veoma se malo vodi računa o zdravlju. Ali, ja se zaista trudim. Šetam, vozim bicikl, veoma sam, aktivna", kaže ona.

Svetski dan dijabetesa je kampanja sa ciljem skretanja pažnje na problem dijabetesa u svetu, pa je obeležavanje 14. novembra borba svih nas protiv sad već pandemije dijabetesa. Procena je da na teritoriji Severnobanatskog okruga od dijabetesa boluje preko 5.000 ljudi. Prema informacijama iz kikindskog ZZJZ, u 2017. registrovano je sedam novoobolelih od dijabetesa tipa 1. Ipak, najčešći oblik dijabetesa je tip 2.

"Tokom 2017., u uzrastu do 75 i više godina, broj novoobolelih od dijabetesa tipa 2 je 433. U odnosu na 2016., kada ih je bilo 454, taj broj je ipak smanjen", veli Ana Đurin, specijalista socijalne medicine ZZJZ iz Kikinde.

Ono što je neophodno ne samo u danu kampanje je svakako prevencija, edukacija, kao i podrška za što kvalitetniji život osoba obolelih od dijabetesa, a time i maksimalno smanjenje rizika od mogućih komplikacija izazvanih dijabetesom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Svetski dan borbe protiv dijabetesa, evo koji mineral šećer drži pod kontolom

Izvor: Blic, 14.Nov.2019

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma kojeg karakteriše trajno povišen nivo glukoze u krvi. Zvuči strašno, kao i svaka medicinska definicija i dijagnoza, ali to je samo jedna nova okolnost, životna prepreka koju treba savladati - zdravom ishranom,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.