EVO KOJI SPORAZUMI SU POTPISANI IZMEĐU SRBIJE I MAĐARSKE: Državni vrhovi obe zemlje u ključnim oblastima delovaće zajedno

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 15:53

EVO KOJI SPORAZUMI SU POTPISANI IZMEĐU SRBIJE I MAĐARSKE: Državni vrhovi obe zemlje u ključnim oblastima delovaće zajedno

Srbija i Mađarska danas su na Paliću, u prisustvu državnog vrha obe zemlje, potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.

Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, kojoj su prisustvovali predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Mađarske Katalin Novak, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak potpisali su zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske.

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije), potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o izmenama Sporazuma o kontrolni graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Protokol o kolokaciji u Ambasadi Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske takođe su potpisali Dačić i Sijarto.

Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija potpisali su  ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Sijarto.

Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka potpisali su direktor kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka Goran Matić i Sijarto.

Godišnji plan rada za 2022/23. na osnovu memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU potpisali su ministarka pravde Maja Popović i ministarka pravde Judit Varga.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane potpisali su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i ministar odbrane Mađarske Krištof Salai-Bobrovnicki.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede potpisali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja unapređenja putne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske Janoš Lazar.

Izjavu o nameri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske, potpisali su direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Mađarske Mihalj Varga.

Potpisan je i Ugovor o osnivanju "SERBHUNGAS" društva sa ograničenom odgovornosti Novi Sad, a ugovor su potpisali direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor "MVM CEEnergy" Zrt Laslo Zoltan Fric.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.