UŽIVO Vučić, Brnabić, Orban i Katalin o strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 12:55

UŽIVO Vučić, Brnabić, Orban i Katalin o strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije

U Paliću je održana prva sednica strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske.

Sednici su prisustvovali predsednici, premijeri i članovi vlada dveju zemalja.

Vučić je rekao da je danas napravljen istorijski korak, i da nije on tvorac te misli, već Viktor Orban.

On je rekao da smo prešli jednu liniju ili granicu koja je očekivana, čak i kada sa nekim gradite ovako sjajne odnose. Naši odnosi danas su na istorijskom maksimumu. I politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi, i odnosi između ljudi.

"Naši ekonomski odnosi su na maksimalnom nivou. Naša trgovinska razmena je pet puta veća nego pre 10 godina", rekao je on.

Vučić ističe da su danas potpisani važni sporazumi iz oblasti bezbednosti i odbrane, iako je Mađarska članica NATO, a Srbija nije.

"Došli smo do tako dobrih odnosa da i u tako teškoj sferi za saradnju možemo da budemo najbliži. Sinoć sam dugo razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsednicom Novak, i pričali smo kako da zaštitimo naše zemlje, i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak", kazao je Vučić.

On kaže da nemamo problem sa gasom, i imamo ukupno 560 miliona kubnih metara uskladištenih u Srbiji i Mađarskoj. - To su ogromne količine, čime garantujemo sigurnost našim ljudima. Imamo i rezerve nafte i dizela.

"Danas ste mogli da vidite da potpisujemo prve sporazume iz oblasti odbrane i bezbednosti. Mađarska je članica NATO-a, a Srbija nije" , rekao je Vučić i dodao da Srbija da planira da čuva svoju vojnu neutralnost.

Potpisani su sporazumi iz sfere migracija, ekonomije, energetike...

Vučić je u odgovaranju na pitanja novinara posle sednice Vlada Srbije i Mađarske na Paliću otkrio da neće prisustvovati razgovorima u Briselu.

"Pričao sam sa Viktorom oko svega šta se zbiva oko Kosova. Išao sam na razgovore 11 godina, svim razgovorima sam prisustvovao... Uvek smo želeli da postignemo kompromise kako bi sačuvali mir. Uspevali smo u tome i napredovali brže... Verovali smo u sebe i radili dobro. Sve je to moglo do dolaska Kurtija na vlast koji nikada nije hteo da razgovara... Nikada nije želeo da sluša... Da vam kažem, noćima ne spavam, nikome nisam govorio kakve su pretnje poslate Srbiji ukoliko ne budu pušteni uhapšeni Albanci...", kazao je Vučić i naveo da je te pretnje preuzeo na sebe, jer Srbi na KiM trpe.

Mađarski premijer Viktor Orban je na početku obraćanja rekao da vrednost placa zavisi od vrednosti placa suseda.

"Zato smo zainteresovani za Srbiju, jer to je dobro i za Mađarsku. U našem DNK imamo slične stvari. Sloboda, suverenitet, nezavisnost, to je kodirano u našem DNK. To je tako i sa Srbima i Mađarima. Kada je predsednik Vučić govorio o poštovanju koje Mađari pokazuju prema Srbima, to je zbog zajedničkog DNK. Ovo je 31. susret sa predsednikom Vučićem, i prijateljstvo se u politici postiže samo tvrdokornim radom", kazao je Orban.

On dodaje da se seća prvog razgovora, i da ga je interesovalo kako je tadašnji premijer Vučić razmišljao o prošlosti.

Orban dodaje da moramo tražiti mogućnost saradnje sa što više zemalja, i kaže da je Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana.

Premijer Mađarske je izjavio da smo danas spojili važne stvari, Srbija nije članica NATO-a, Mađarska jeste, Srbija nije članica EU Mađarska jeste.

"Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana, a Mađarska centralne Evrope,mislim da nam predstoje lepe stvari u budućnosti", rekao je Orban.

On je dodao da Mađarska prati stanje na Kosovu i Metohiji i da Mađari sve vide i jasno im je šta se dešava.

"Vaši neprijatelji hoće da vam naude, a ja mislim da bi bilo dobro da poslušate našu molbu i vratite tu trojicu policajaca Kosovu. Zato vas molim da razmislite o tome", zaključio je Viktor Orban.

Predsednica vlade Srbije izjavila je da je ovo je istorijski dan u odnosima Srbije i Mađarske.

"Ovo je prva zajednička sednica dve vlade. Mi nemamo strateški savet za saradnju ni sa jednom zemljom osim sa Mađarskom . Toliko su naši odnosi bliski. Radićemo na deljem unapređenju naših odnosa u svakom smilslu", rekla je ona.

Ona je podsetila na gest Mađarske koja se prva prijavila z pomoć Srbiji nakon poplava i zahvalila na prijateljstvu i partnerstvu.

Predsenica Mađarske Katalin Novak rekla je da sa prijateljima se zajedno smejemo i zajdeno plačemo i mislim da je to i u odnosu između Mađarske i Srbije.

Ona je rekla da su zajedno plakali kada se dogodio masakar u školi i da su izrazili saučešće roditeljima i porodici.

"Saosećamo se građanima koje su zadesile poplave i Mađarska će svakako pomoći", rekla je Katalin.

Ona je rekla da postoje konkretni planovi da u budućnosti se ostvare i konkretni rezultati, dodajući da su formirali 12 radnih grupa.

Predsednica Mađarske rekla je da ne može a da ne pomene rat u Ukrajini i skrenula pažnju i na region Zapadnog Balkana dodajući da Srbija može da računa na podršku Mađarske na svom evropskom putu.

Vučić je pred sastanak izjavio da će strateško partnerstvo, razumevanje, međusobno uvažavanje, bliskost i prijateljstvo Srbije i Mađarske, danas ponovo biti potvrđeno i konkretizovano novim sporazumima i projektima, na dobrobit svih naših građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.