EVO GDE ĆE BITI RASPOREĐENO NUKLEARNO NAORUŽANJE: Oglasio se zvaničnik iz Belorusije - Znamo kako ćemo ga upotrebiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2023, 17:22

EVO GDE ĆE BITI RASPOREĐENO NUKLEARNO NAORUŽANJE: Oglasio se zvaničnik iz Belorusije - "Znamo kako ćemo ga upotrebiti"

Nove poruke Minska upućene Poljskoj.

Taktičko nuklearno oružje ne mora obavezno da se rasporedi u blizini granica Poljske, izjavio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije, general-potpukovnik Aleksandar Volfovič.

- Belorusija se cela nalazi na zapadnim granicama (Savezne države), ona je zapadna predstraža Savezne države. Nije potrebno raspoređivati (taktičko nuklearno oružje) kod granica Poljske, Litvanije i Letonije. Dužina Belorusije je 600 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kilometara, što omogućava da se razmesti bilo gde. A takvih mesta ima mnogo. Na teritoriji Belorusije, kada je postojao Beloruski vojni okrug, bilo je više od 43 punkta za razmeštanje nuklearnog oružja. Kako je rekao predsednik (Lukašenko) svi oni su sačuvani -  istakao je Volfovič, prenosi agencija Belta.

On, međutim, smatra da neće doći do upotrebe nuklearnog oružja sa teritorije Belorusije.

- Nije važno u kojoj količini (će u Belorusiji biti nuklearnih bojevih glava). Glavno je u kom kapacitetu i kako ih pravilno upotrebiti. A mi znamo kako da ih upotrebimo. I da li će biti potrebno da se upotrebe... Mislim da neće doći do njihove upotrebe. Na kraju krajeva, bojeve glave i druga municija taktičkog ili strateškog nuklearnog naoružanja prvenstveno imaju za cilj da spreče i osiguraju bezbednost i Rusije i Belorusije - objasnio je Volfovič.

Odgovarajući na pitanje kada će nuklearne bojeve glave biti isporučene Belorusiji, general je rekao da to u potpunosti zavisi od odluke vrhovnih komandanta obe zemlje.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju.

Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Više vesti o odnosu Rusije i Belorusije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.