EURO 2020: Italija preživela produžetke na Vembliju, Danska ima heroja Dolberga i veliko junačko srce

Izvor: B92, 26.Jun.2021, 20:41

EURO 2020: Italija preživela produžetke na Vembliju, Danska ima heroja Dolberga i veliko junačko srce

Danci će u četvrtfinalu odmeriti snage sa boljim iz duela Holandija - Češka, Italija čeka pobednika meča Portugal - Belgija

Počela je najvažnija, nokaut faza na Evropskom prvenstvu u fudbalu, a prve su vizu za četvrtfinale izvadile reprezentacije Italije i Danske

Danska je u Amsterdamu pobedila Vels sa 4:0, dok je Italija na londonskom Vembliju posle produžetaka bila bolja od Austrije sa 2:1.

Danci će se u četvrtfinalu odmeriti snage sa boljim iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duela Holandija - Češka koji se igra u nedelju.

Italijane u istoj fazi takmičenja očekuje meč sa pobednikom utakmice između Belgije i Portugalije.

Za ekipu koja je u prvoj fazi takmičenja igrala napadački i atraktivno, Italija je poprilično razočarala u Londonu.

Kao da je uloga favorita vezala unela nervozum među Azure koji su tek u produžecima slomili rivala.

Prvi pogodak na utakmici postigao je rezervista Federiko Kijeza u 95. minutu, a sve dileme je rešio Mateo Pesina deset minuta kasnije.

Prvo poluvreme utakmice na Vembliju uglavnom je više ličilo na uspavanku, koju su samo sporadičnim invidualnim akcijama na momente prekidali Lorenco Spinacola i Ćiro Imobile.

Austrija je pružila ozbiljan i organizovan otpor i vrebala priliku da ugrozi protivnika iz kontranapada Marka Arnautovića i Marsela Zabicera.

Kako je vreme odmicalo, tako su Austrijanci postajali sve opasniji, a u 65. minutu su i dali gol koji je poništen posle VAR intervencije zbog ofsajda strelca Arnautovića.

U produžecima su Italijani ipak potvrdili kvalitet i opravdali ulogu favorita, a Austrija se časno oprostila od daljeg takmičenja, pošto je mrežu Azura zatresao Saša Kalajdžić u 114. minutu.

To je bio gol koji su Italijani primili u dosadašnjem toku turnira.

Dan uoči utakmice sa Velsom, golman Danske Kasper Šmajhel rekao je da sanja da ponovi uspeh slavnog oca Petera koji je 1992. bio prvak Evrope sa reprezentacijom.

Tada je Danska "upala" na turnir umesto bivše Jugoslavije koja je izbačena zbog sankcija Ujedinjenih nacija, a na kraju je na senzacionalan način skandinavski tim osvojio trofej.

Sadašnja danska generacija, barem u očima sopstvenih navijača, takođe vreba šansu iz prikrajka.

Kada je Kristijan Eriksen na prvom meču na EURO 2020 kolabirao i lekari ga uz velike napore spasili, mnogi su mislili da će danska biti puki učesnike.

Ali taj momenat kao da je podigao celu ekipu, pa je Danska u poslednjem kolu grupne faze pregazila Rusiju, a danas održala čas fudbala Velšanima.

Veliko slavlje Danaca najavio je Dolberg u 27. minutu, kada je pogodio mrežu udarcem sa ivice kaznenog prostora.

Vrata pobede širom je otvorio isti igrač u 48. minutu, a treći gol dao je Joakim Mele u 88. minutu.

Sjajno veče Danaca zaokružio je Brajtvajt golom u sudijskoj nadoknadi koji je glavni arbitar nekoliko minuta proverava zajedno sa kolegama iz VAR sobe.

Velšani za 90 minutu maltene nisu ozbiljnije ni pripretili golmanu Šmajhelu, a danska odbrana u potpunosti je "uštopovala" Gereta Bejla.

Pored fudbala, jedna od glavnih tema na turniru EURO 2020 je korona virus.

Broj novih slučajeva raste širom Rusije, a ni Sankt Peterburg, u kojem se igraju mečevi, nije izuzetak, navodi agencija AFP.

U gradu na reci Nevi u subotu u subotu je zabeležen najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.

Do sada je u Sankt Peterburgu odigrano šest utakmica Evropskog prvenstva, a u poslednja 24 sata 107 ljudi je zaraženo.

Upravo se u Sankt Peterburgu deo navijača Finske zarazio korona virusom posle utakmice sa Belgijom u grupnoj fazi šampionata.

Ranije ove nedelje, gradske vlasti su zabranile prodaju hrane u fan zoni i zatvorile restoranske delove tržnih centara.

Lokalni mediji objavili su fotografije i video snimke hiljade učenika na ulicama Sankt Peterburga kako proslavljaju kraj školske godine, ne poštujući Kovid mere.

Parovi osmine finala

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.