EU: Ove nedelje ekspertski nivo razgovora Beograda i Prištine u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2020, 12:14

EU: Ove nedelje ekspertski nivo razgovora Beograda i Prištine u Briselu

Portparolka službe EU za spoljne poslove, Nabila Masrali, najavila je danas da će se ove nedelje u Briselu nastaviti intenzivan rad na ekspertskom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Kosovo i Srbija su pozvani da pošalju svoje eksperte kako bi nastavili da se bave pitanjima pokrenutim na sastanku lidera prošlog četvrtka", poručila je Masrali.

Na pitanje Tanjuga kako vide ocenu premijera Kosova Avdulaha Hotija da "nema tehničkog dijaloga već samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijaloga o međusobnom priznaju", u Briselu kažu da "ne komentarišu izjave drugih", ali i naglašavaju da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio "ekspertski" i sastanak za ovu nedelju, a sledeći sastanak na "visokom političkom nivou" za početak septembra.

Kada je reč o detaljima ekspertskih razgovora, u Evropskoj službi za spoljne poslove ne žele da iznose detalje plana i agende razgovora, što je bio slučaj i sa tehničkim razgovorima tokom ranijih godina dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak najavio je da će eksperti "nastaviti posao" koji je započet na visokopolitičkom sastanku između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinske strane Avdulaha Hotija.

Na sastanku 16. jula u Briselu Vučić i Hoti su razgovarali o pitanjima nestalih i interno raseljenih osoba kao i o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije tom prilikom je najavio da će eksperti nastaviti tehničke razgovore o mogućim grobnim mestima, pitanju povratka interno raseljenih sa KiM kojih je ukupno 220.000, od čega 177.000 Srba.

Kada je reč o ekonomskim pitanjima, Vučić naglašava da je su ekonomski sporazumi u interesu obe starne, ali da oni ne podrazumevaju niti ratnu odštetu, niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Hoti: U Brisel ide koordinator radi izrade nacrta konačnog sporazuma

Hoti je izjavio da će u četvrtak u Brisel otputovati koordinator vlade u Prištini za proces dijaloga, radi izrade nacrta konačnog sporazuma sa Beogradom.

Hoti je na pres konferenciji sa predsednikom Demokratske partije Albanije Ljuljzimom Bašom ponovio da je cilj nastavka dijaloga između Beograda i Prištine međusobno priznavanje, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na televiziju Kljan Kosova.

Hoti je ranije danas saopštio da ponovo pokrenuti dijalog sa Beogradom nije tehnički već "dijalog o međusobnom priznanju"

Istovremeno, iz kosovske Skupštine je saopšteno da će Hoti u petak izvestiti poslanike o sastancima u Briselu, prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Predsednica parlamenta u Prištini Vjosa Osmani navela je da se nakon zahteva Hotija da u parlamentu podnese izveštaj sa sastanaka u Briselu, saglasila da sednica bude održana u petak u 12 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoti raportira o sastanku sa Vučićem

Izvor: B92, 20.Jul.2020

Premijer tzv. Kosova poručio je predsednici kosovske skupštine da je spreman da podnese izvešaj od dijalogu sa Vučićem...Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti poručio je predsednici kosovske skupštine Vjosi Osmani da je spreman da skupštini podnese izveštaj o dijalogu sa Aleksandrom...

Nastavak na B92...

Đurić: Laž je da će se razgovarati o priznanju Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2020

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Avdulah Hoti namerno obmanjuje, pre svega, domaću, ali i međunarodnu javnost, jer je laž da će se u Briselu, u četvrtak ili bilo kada, razgovarati o sporazumu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.