EKSKLUZIVNO ZA BLIC Ejdan Gilen (Piter Bejliš iz Igre prestola): Sersei zaslužuje presto

Izvor: Blic, 05.Jul.2017, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO ZA "BLIC" Ejdan Gilen (Piter Bejliš iz "Igre prestola"): Sersei zaslužuje presto

Kada bi morali da izdvojimo jednog lika čiji potezi su „zakuvali“ celu situaciju u „Igri prestola“ bez sumnje bi to bio Piter Bejliš koga glumi fantastični Ejdan Gilen. Ovaj irski glumac je razgovarao ekskluzivno za "Blic TV dodatak" o negativnoj strani svog lika, novoj sezoni i odnosu sa Sansom, kao da li će uzeti neki rekvizit sa snimanja.

Šta nam možete reći o svom liku u ovoj sezoni?

- Ne mogu da pričam o zapletu, ali moj lik nastavlja da gradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoj odnos sa Sansom Stark. Taj odnos evoluira nakon ovoliko sezona u nešto novo i nešto što do sada gledaoci nisu videli.

Vaš razgovor sa Varisom ispred trona smatra se glavnom crtom celog zapleta. Da li i vi tako doživljavate to?

- Jeste. Tako je. Serija se najviše bavi preživljavanjem, a svet je nemilosrdno mesto. Moj lik, kao i par likova u seriji dovode sebe u nezavidne situacije kako bi dobili više. To je uzbudljiv put, čak i ako ne dobiješ to što želiš.

Koliko unosite ličnog pečata u likove, a koliko uzimate iz smernica od reditelja i scenarista?

- Sve nakon prve sezone pisano je tako što su scenaristi uključivali same glumce i njihove ličnosti u likove. Samim tim dodatni razvoj i naša gluma se zasnivala na poverenju koje su oni stekli u nas. Reditelji se oslanjaju na nas da scene iznesemo u najboljem mogućem izdanju. Kao glumac mnogo više volim slobodu u kreiranju lika i samo osnovne smernice, jer mislim da je onda to mnogo bolje i uzbudljivije za scenu. Mada možda grešim (smeh).

Pošto se serija bliži kraju, da li vam je za oko zapao neki rekvizit sa snimanja?

- Ukrao već nekoliko. (smeh) Nisam još uvek. Sviđa mi se valerijski mač. Kao i odeća koju nosim, pogotovo crni plašt.

Glumci često ističu da im je bitno da zavole lika kog igraju. Da li Vam se sviđa Piter Bejliš?

- Da, veoma. Na to gledam kao deo mog posla, da publika zavoli lika kojeg igram, ma kakav on karakterno bio. Nedavno sam pravio spisak svih nedela koje je uradio u seriji kako bih video da li je dobar ili loš, jer ga publika doživljava kao negativca. Zabavno je navoditi publiku da zavoli Maloprstića uprkos svim lošim stvarima. Oni se tada osećaju zbunjeno. Iskreno, ja ga volim.

HBO je najavio nekoliko spin-of serija nakon završetka serije. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

- Ne bih imao ništa protiv da se nađem u jednom od njih, ali nisam mnogo razmišljao u tom pravcu.

Ko zaslužuje tron?

- Oduvek sam bio fan Sersei, a ona se već nalazi tamo zbog svoje odlučnosti. Ali, kad već nabrajam dodao bi i Ariju, Sansu i sebe.

Glumili ste u mnogim popularnim serijama i filmovima. Šta izdvaja „Igru prestola“ od ostalih?

- Ono što imaju zajedničko je da jednu priču pričaš preko 60 epizoda i to je ono što televiziju čini dobrim i zanimljivom. Ono što ih razdvaja je žanr, odnosno fantazija koja je uključena u „Igru prestola“ kroz svaku sezonu sve više i više. Takođe, taj ogromni popkulturni fenomen je ono što svakako čini da ova serija odskače od svega što sam radio. Mogu da imam razgovor o ovoj seriji u bilo kom delu sveta i to je ono što je čini jedinstvenom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.